Grejna sezona se odlaže, hoće li se to osetiti i na računima ili ne

Biznis 14. okt 202219:1762 komentara

Početak grejne sezone, koja bi zvanično trebalo da startuje sutra, odrediće ponaosob svaka lokalna samouprava, a popust je izvestan samo za one koji imaju ugrađene merače potrošnje, saopštilo je Udruženje toplana. Udruženja potrošača tvrde, međutim, da svi građani koji plaćaju račune za daljinsko grejanje imaju pravo na umanjenje računa jer će im biti isporučeno i manje toplotne energije.

Uštedećemo nekoliko miliona evra, tvrdi gradonačelnik Beograda, ali kada će tačno početi grejna sezona, nije saopštio. Gradski štab će, kako kaže, pratiti situaciju i uključiti grejanje kad temperatura spolja padne ispod 12 stepeni.

„Imamo procene od Hidrometeorološkog zavoda da će u sledećih sedam dana temperature biti sigurno iznad prosečne, koje čak ne bi ni dozvoljavale da se sistem grejanja upali, jer bi se odmah sam blokirao. Zbog domaćinskog poslovanja, mislimo da je mnogo važnije da budemo sigurni da onda kada bude bilo zaista hladno naši domovi budu topli, nego da se zbog formalnosti sada kreće sa grejanjem, a vremenski uslovi nam idu na ruku“, rekao je Šapić.

Pročitajte još

Udruženje potrošača Efektiva, odgovara gradonačelniku Šapiću i svim drugim lokalnim samoupravama u Srbiji da ukoliko skraćuju grejnu sezonu, moraju da skrate i račune, kao i da nije gradsko veće ovlašćeno da skrati grejnu sezonu.

„Svakako gradsko veće nije nadležni organ za tako nešto, to mora da uradi skupština jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Skupština grada može da donese takvu odluku. Ali, sve i da je donese dužni su da građanima omoguće pravično umanjenje računa, ne samo za jedan mesec, već 8,33 odsto za celu godinu“, kaže Dejan Gavrilović.

U Udruženju Toplana kažu da je neizvesno da li će umanjenje cene moći da dobiju građani koji nemaju ugrađene kalorimetre, da treba videti kako bi se to umanjenje obračunavalo.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača pita šta da građani rade ujutro i uveče, kada nije ni blizu 20 stepeni.

„Razumemo da treba štedeti. Ništa nije sporno. Međutim, da li ćemo se mi smrzavati kod kuće? Mislim da niko neće. Mislim da će sada neuporedivo veća biti potrošnja električne energije. I nisam siguran kako će odlaganje početka grejne sezone uticati na kompletan energetski sistem“, kaže Nikolić.

I pokret „Ne davimo Beograd“ saopštio je da odlaganje početka grejne sezone za posledicu neće imati stvarne uštede energenata, kako to kaže premijerka, već samo promenu izvora energije koja se koristi.

„U nedostatku centralnog grejanja koje su već platili i plaćaju cele godine, građani će morati nekako da dogrevaju prostorije i preći će na struju“, saopštili su iz Ne davimo Beograd.

Predsednica Vlade Ana Brnabić prethodno je izjavila da samo u Srbiji pokreti i stranke koji se nazivaju „Zelenima“ postavljaju pitanja o tome zašto se insistira na štednji i da bi takve stranke u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji činile upravo suprotno.

Komentari

Vaš komentar