Greške u rukovođenju EPS-om platiće građani – struja skuplja, ne zna se koliko

Ekonomija 10. maj 202219:06 > 20:34 84 komentara

Više nema nedoumica - potpuno je izvesno da će struja poskupeti, iako vlast još ne želi da otkrije detalje kada i koliko. Ministarka energetike kaže da cena mora da bude održiva, ali ne odgovara na pitanje da li je poskupljenje od 30 odsto, kako je to Demostat preneo, održivo za stanovništvo, kome je životni standar već značajno opao. Energetičari kažu da cena struje mora biti veća zbog devastiranog EPS-a, a greške će, zaključuju, platiti građani.

„Matematički i finansijski logično“ – tako vlast građanima objašnjava potez koji samo što nije povukla – poskupljenje struje. Koliko će računi biti veći, ministarka energetike, Zorana Mihajlović, kaže da ne zna, jer je odluka o novom cenovniku na Agenciji za energetiku.

Zna ministarka, međutim, da odluku treba doneti što pre.

POVEZANE VESTI:

„Ako hoćemo zaista da se spremamo za zimu – mi to zaista moramo da učinimo što pre, zato što je ovo vreme vrlo izazovno, vrlo teško, kriza neće stati, energetika i jeste i biće pitanje zaista bezbednosti svake države. Drugi razlog zašto takođe cena električne energije treba da bude viša nego što je danas jeste i katastrofalno upravljanje koje je postojalo u EPS-u šest godina“, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Tako će greške u rukovođenju državne energetske kompanije platiti građani. Iako je „Demostat“ preneo svoja saznanja da bi za domaćinstva struja mogla da bude skuplja za 30%, što bi prosečan račun od oko 3.000 uvećalo za oko 900 dinara, list „Danas“ u EPS-u saznaje da će skok biti 10 do 15 odsto.

Kroz prizmu struke – ni 30% skuplja struja ne bi rešila aktuelne probleme i ne bi Elektroprivredu Srbije stavila na noge, kaže za N1 stručnjak za energetiku, Miloš Zdravković.

„Dodatno smo opterećeni energetskom krizom koja je pogodila ceo svet, naročito Evropu, a mi smo imali stanje i u našoj elektroprivredi – šteta mora da se sanira i to neko mora da plati. Cena struje je neodrživa, da bi bila održiva kategorija sa stanovišta države, Elektroprivrede Srbije, da ne govorim o cenama i šteti koju moramo da saniramo od prošle godine, cena struje – po mom mišljenju, inženjerski gledano – mora da bude i veća. Sad, kako će to građani da plate… ja to ne znam, mi zaista nismo ekonomski tigar“, kaže Zdravković.

Kakva god računica da bude, u Vladi su već sada svesni da mnogi građani neće biti u mogućnosti da plate nove račune. Oko 200.000 domaćinstava biće u kategoriji „energetski ugrožen kupac“ i oni će imati umanjen račun.

„Kriterijume smo nekako proširili, u smislu, nije to samo pitanje kolika vam je plata, nego koliko trošite električne energije, napravili smo određene zone i prema našoj proceni u električnoj energiji negde oko 200.000 domaćinstava bi moglo da koristi Uredbu o ugroženom kupcu, da ima niži račun za električnu energiju. Oko 1.500 domaćinstava za gas i oko 50.000 domaćinstava oko toplotne energije“, rekla je ministarka Mihajlović.

Struja je bila glavna tema i u Kragujevcu, ali iz drugačije perspektive: baš uoči posete predsednice Vlade Ane Brnabić i njenog obilaska Državnog data centra, ceo grad je ostao bez struje – čitava trafo stanica Kragujevac 2 ispala je sa mreže.

Možda je i to posledica, kako ga naziva resorna ministarka, ranjenog EPS-a. Veći računi bi trebalo da ublaže rane, ali je pitanje gde je do sada, a gde će od sada novac građana kroz račune tačno odlaziti?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare