Grinpis: Plaćanjem energenata Rusiji, EU finansira vojni budžet Vladimira Putina

Ekonomija 23. mar 202212:29 3 komentara
Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB

Organizacija za zaštitu prirode Grinpis zahtevala je od nemačke vlade da podrži obustavu uvoza gasa, nafte i uglja iz Rusije. "Samit Evropske unije u četvrtak mora obavezno Rusiji da uvede hitan energetski embargo," rekao je direktor nemačkog ogranka Grinpisa Martin Kajzer.

„Očekujemo da savezna vlada i kancelar Olaf Šolc prestanu sa protivljenjem ovakvom koraku,“ rekao je Kajzer za dpa.

Vlada, međutim, odbija predloge o uvođenju sankcija na energente. Ministar privrede Robert Habek upozorava na najteže ekonomske posledice. Prema podacima ministarstva, udeo ruskog fosilnog gasa u nemačkom uvozu energenata je 55 odsto, udeo uglja 50 odsto, a sirove nafte 35 odsto.

Kajzer je rekao da je neodgovorno da države EU, svojim plaćanjem isporuka energije, kako je naveo, finansiraju vojni budžet ruskog predsednika Vladimira Putina stotinama miliona evra dnevno.

Građani Nemačke, kaže, podržavaju zabranu uvoza energenata iz Rusije, a ekonomske posledice mogu da se ublaže kriznim paketom.

Kajzer kaže da je u redu što vlada razmatra olakšice za građane zbog sve viših cena. „Porastom cena energenata, država uzima više poreza.“ Međutim, on predlaže da država taj novac kao kompenzaciju vrati socijalno ugroženima, a ne da ograničava cene goriva.

Takođe je potreban i paket štednje, koji će olakšati posledice embarga na ruski gas. „Šta je sa ograničenjem brzine u gradovima? A sa programom instaliranja 500.000 toplotnih pumpi do kraja godine? I jedno i drugo bi imalo trenutni efekat, kao i nastavak rada od kuće.“

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare