Grubišić o rastu kamatnih stopa: Svi prate šta radi „najveći brat“

Ekonomija 19. dec 202218:11 2 komentara

"Centralne banke rade ono što moraju. Njihov primarni zadatak je - borba protiv inflacije. Referentna kamatna stopa je instrument kojim centralne banke spuštaju inflaciona očekivanja, 'hlade' ih", pojašnjava Zoran Grubišić profesor Beogradske bankarske akademije. Porast referentnih kamatnih stopa diže, dodaje, celu skalu kamatnih stopa, što utiče na bankarske kredite stanovništvu i privredi, odobrene po varijabilnoj kamatnoj stopi. "I Narodna banka Srbije, i Evropska centralna banka podigle su svoje referentne kamatne stope. Svi prate šta radi 'najveći brat' - sistem Federalnih rezervi u SAD (FED). Tu dinamiku je FED pokrenuo, a druge centralne banke ga prate po nekoj svojoj dinamici. Posledice su iste - novac je skuplji", ističe Zoran Grubišić. 

Pročitajte još:

Krediti se, podseća Zoran Grubišić, usklađuju sa euriborom kada je reč o onima indeksiranim u evrima, odnosno beliborom kada je reč o dinarskim kreditima.

On ističe da je, zbog porasta kamatnih stopa, rata kredita građanima porasla za od 15 do 20 odsto.

„Već u zavisnosti od toga na koliko godina ste uzeli kredit“, dodaje Grubišić.

Za koga su nove mere NBS

Nove mere NBS, koje omogućavaju dužnicima produžetak roka otplate kredita su preporuka i odnose se na građane koji bi zaista mogli da dođu u problem otplate zajma.

„Ne treba svi građani da primene tu preporuku, jer ćete platiti višu kamatu na ceo kredit. Produžetak roka treba da služi kao bajpas da oni koji su posebno ugroženi – kupe vreme dok su pod velikim udarom rasta rata uz istovremeni pad plata“, pojašnjava sagovornik N1.

Navodeći primer, Grubišić ističe da ako je rata kredita bila 300 evra, a skočila je na 360, dok je plata od 800 evra pala na 700 evra – takav dužnik će sada imati smanjenu kupovnu moć jer izdvaja već preko 50 odsto svoje zarade.

„Ova mera NBS vam omogućava da se vratitie na iznos rate koji ste imali ili se približite tom iznosu“, navodi on.

To je, dodaje, privremena pomoć.

„Treba biti oprezan pri njenom korišćenju“, kaže Grubišić.

On ocenjuje da će centralne banke referentne kamatne stope dizati još u prvom kvartalu iduće godine, pošto je ovaj instrument „prilično iskorišćen“.

Ali, iako se ne očekuje dodatno povećanje, novi, viši nivoi ovih stopa će, kaže, trajati neko vreme.

„Prognoza je da će 2024. inflacija biti pod kontrolom“, napomenuo je sagovornik N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare