Grunauer: Građani mogu da utiču na trošenje budžetskog novca

Biznis 16. dec 202120:184 komentara

Sredinom januara biće raspisan konkurs za opštine, u okviru koga će švajcarska vlada kroz program Odgovorne lokalne finansije, sa 700 hiljada franaka, finansirati projekte koje opštine dogovore sa građanima. O učešću građana u odlukama o trošenju budžetskog novca i efikasnoj naplati poreza za Infobiz je govorio Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa "Odgovorne lokalne finansije i građanska participacija".

Pročitajte još:

Lokalne samouprave će finansirati projekte koje kandiduju građani, a u tome će im pomoći program švajcarske vlade.

„Istraživanje je pokazalo da 83 odsto građana ne zna da može aktivno da učestvuje u donošenje budžeta na lokalu, samo sedam odsto građana zna da može da učestvuje u tom procesu“, kaže Grunauer.

Veći deo građana je, navodi, zainteresovan i misli da je važno da učestvuje u rasporedjivanju novca iz opštinskih budžeta, neki manji deo bi se uključio da se spreče zloupotrebe, dok jedan mali deo nije zainteresovan za to.

„Kada je reč o naplati poreza na imovinu, od koga prihodi idu u lokalne budžete, švajcarski program je pomagao da se popiše deo nekretnina koje su bile van poreske evidencije. Znamo da građani koji prošire stambeni prostor moraju to da prijave poreskoj upravi. To se, međutim, nije dešavalo, a lokalne vlasti su na to žmurile. Takođe,,bilo je dosta nelegalne gradnje“, navodi gost Infobiza.

To se, kaže, promenilo u poslednjih šest godina, kada su lokalne samouprave popisale dosta nekretnina.

„Popisivači su išli na teren, upravo uz pomoć švajcarskog programa. Ljudi su imali priliku da to prijave, a da ne moraju da plaćaju penale iz prošlosti. Sada je to drugačije, pa se plaćaju i kazne, a ima i prinudne naplate“, izjavio je Grunauer.

Porez na imovinu je, kaže, fer u delu koji se odnosi na zonu, kvadraturu, ali kada se računa prema prosečnoj ceni kvadrata u mestu gde živi, onda se postavlja pitanje zašto bi neko ko ima stari stan ili kuću plaćao isti porez kao i neko u novogradnji.

„U Švajcarskoj i nekim zemljama u Evropi svakih pet godina poreski službenici proveravaju u kakvom je stanju nekretnina, da li je renovirana, na osnovu toga se oceni i visina poreza“, objašnjava on.

Ipak, dodaje – mora postojati poreska disciplina, da građani sami prijave takve promene.

„Jer, ne može kontrola biti u svakom stanu svake godine“, zaključuje Grunauer i dodaje da takve discipline još nema kod naših građana.

Komentari

Vaš komentar