Gubici, uvoz i zaduživanje EPS-a za milijardu evra – kako ćemo izgurati zimu

Biznis 03. jul 202219:05 > 19:29 komentara

Elektroprivreda Srbije moraće dodatno da se zaduži za milijardu evra, a ta saznanja pojedinih medija više ne kriju ni u resornom ministarstvu. Kao razlog navodi se loša finansijska situacija zbog poslovne politike sprovođene u vreme kada je direktor bio Milorad Grčić. Ali, problema u tom državnom preduzeću je previše, toliko da se sada postavlja i pitanje kakva nas zima čeka. Predstavnici države uveravaju samo da restrikcija neće biti.

Novih milijardu evra za Elektroprovedu Srbije. Prema izvorima Demostata, između 700 i 800 miliona evra bio bi dug prema bankama, a ostatak subvencije. Kakve i dalje se ne zna, ali zna se da će pored tih troškova Srbija ove zime da uveze i preko 20 odsto struje.

POVEZANE VESTI:

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da Srbija i sada uvozi između pet i sedam odsto od ukupne dnevne potrošnje električne energije.

„Zimi će to biti i više od 20 odsto. Delom je to zbog krize koja je globalna, a delom krivica onih koji su neodgovorno rukovodili Elektroprivredom Srbije“, poručuje ministarka.

Preduzećem se neodgovorno upravljalo godinama, tvrdi član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Dragoslav Ljubičić.

„Naravno da je krivo prethodno rukovodstvo. Uporno se zaboravlja i krivica Aleksandra Antića koji je šest godina vodio to ministartsvo. Veći krivac od njega je Ana Brnabić, a najveći krivac je Aleksandar Vučić“, ocenjuje Ljubičić.

Šta bi bilo kad bi bilo

bogdan petrović n1
N1

Uvoz struje plaćamo pet do šest puta više nego godinu dana pre havarije, objašnjava finansijski konsultant za energetiku Bogdan Petrović. Ističe – EPS kapacitete ima ali su napravljene greške.

„EPS ima potencijal da izvozi struju da je napravio dve termocentrale. Da je završio ovu koju gradi u Kostolcu, da je naprvaio termocentralu Kolubaru B i da je napravio termnocentralu u Štavlju. Međutim, politika oslanjanja na obnovlnile izvore koju je zagovarala Zorana Mihajlović dovela je do ovoga“, uveren je Petrović.

Pored struje, EPS će morati da uvozi i ugalj, ali i da sanira posledice havarija koje su se dogodile zimus, podseća novinar lista „Danas“ Gojko Vlaović.

„EPS je u takvim problemima jer pored toga što smo zimus uvozili struju, sada moramo i ugalj, kao što je naša Vlada to priznala. Ugalj koji inače sami proizvodimo ali je lošeg kvaliteta“, ističe on.

Onako „bizarnih“ ispada blokova neće biti

dragoslav ljubičić sindikat eps n1
N1

„Lošeg kvaliteta“ neće biti struja ove zime, barem se tome nadaju sindikalci.

„Nadam se da neštašica neće biti i da će biti dovoljno struje za uvoz. Ono što ja mogu gotovo sa sigurnošću da tvrdim jeste da neće biti onako bizarnih ispada blokova u TENT-u“, uverava Ljubičić.

Elektroprivreda Srbije je za tri meseca ove godine imala gubitak od 29,8 milijardi dinara, a kao jedan od glavin razloga navodi se upravo havraija u TENT-u koja se dogodila zimus.