Hoće li se menjati uredba o dodeli subvencija majkama za prvi stan

Biznis 02. avg 202209:37 3 komentara
Shutterstock

Uredba o subvencionisanju kupovine prvog stana za mame koje su rodile decu u 2022. godini, po svemu sudeći - trebalo bi da se menja. Na to ukazuju i majke koje su - iako su ispunjavale uslove - zbog proceduralne greške i loših instrukcija "sa terena" ostale bez subvencija i bez prava žalbe, ali i udruženje "Mame su zakon" koje je uputilo pismo premijerki Ani Brnabić zahtevajući da se postojeća uredba ispravi, kao i da se "naloži ispravljanje pojedinačnih rešenja o odbijanju, koje su majke koje su aplicirale za subvenciju dobile zbog neusklađenih odredbi u samoj uredbi". Da je ovaj propis dobar u teoriji, ali je "malčice drugačije u praksi" ukazuje i procenitelj nekretnina, koji ističe da uredbom moraju da se daju ozbiljnije garancije i - brži rokovi. Jer danas - niko nikoga neće da čeka.

Majke koje žele da dobiju državnu subvenciju za kupovinu prvog stana, a ispunjavaju uslove – rodile su bebu ove godine, plata im ne dostiže republički prosek i nemaju nekretninu u vlasništvu – državi treba da pošalju predugovor sklopljen sa prodavcem stana. Ne treba nikako da potpisuju kupoprodajni ugovor sve dok, prema instrukcijama Ministarstva za rad – ne dobiju odgovor od državne komisije da im je (ili nije) odobrena subvencija. „Tek nakon odobrenja, odnosno donošenja rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i time se upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine„, ističe Ministarstvo za rad.

Pročitajte još:

U praksi, međutim, ovaj sled teško je ispratiti kada se stan kupuje iz kredita, kada kupca treba da sačeka prvo investitor, odnosno prodavac stana, pa potom i banka. A taj isti kupac prethodno treba da dočeka rešenje državne komisije. Poređenja radi, samo jedan bračni par o kojem je portal N1 već pisao – Dajana i Igor Jovanović iz Subotice, na odgovor države čekao je čak  – 83 dana.

Da su Jovanovići sklopili samo predugovor sa prodavcem stana, čekajući državu verovatno bi ostali bez kapare jer se predugovori obično sklapaju na mnogo kraći rok. Ovako su odmah potpisali kupoprodajni ugovor zbog kojeg su i odbijeni za subvenciju jer su momentom overe ugovora kod notara i upisa zabeležbe u katastar praktično – postali vlasnici nekretnine i izgubili pravo na ovu subvenciju.

„Predugovori se obično sklapaju na rok od 45 do 60 dana. Veoma retko se dešava da taj rok u kojem se kupac obavezuje da će isplatiti kupoprodajnu cenu duži. A, i zašto bi neki prodavac duže od dva meseca čekao na kupca koji, opet, čeka subvenciju, pa čeka kredit, kada za to vreme može da nađe bar pet potencijalnih kupaca kojima može odmah da proda stan“, kaže za portal N1 Milić Đoković, procenitelj nekretnina.

On ističe da je subvencionisanje majki za kupovinu prvog stana dobra mera, ali da je trebalo drugačije da bude uređena.

Kao garantno pismo

„Uredbom treba da se daju ozbiljnije garancije i brži rokovi. Ta subvencija bi trebalo da bude poput nekog vaučera, ili garantnog pisma koje kaže da ta žena može da podigne, na primer, 7.000 evra od održave kad bude pušten stambeni kredit. I onog trenutka kada banka pusti kredit prodavcu nekretnine, pušta se i to garantno pismo. Ovako, čeka se na odgovore komisije, a danas niko nikoga neće da čeka ni za šta. Pogotovo kada može da nađe drugog kupca“, navodi Đoković.

On ukazuje da jako malo prodavaca, kada primi kaparu, te pare ne plasira dalje.

„Mi smo tržište vezanih transakcija, gde prodavac kad primi novac kupuje sledeću nekretninu – tako jedan lanac otvara i pet kupovina. I sad pet klijenata – pet prodavaca –  treba da cimate za rukav da vam vrate novac, jer ste vi prvi u lancu. Taj rizik posla snosi prvi u lancu, a to je onaj nesrećnik koji daje pare“, navodi Đoković.

Pre predugovora, ističe on, kupac mora ili da obezbedi novac za finansiranje cele transkacije ili da svesno uđe u rizik.

„Ili, možete da nađete prodavca koji hoće da vas čeka – što je moguće samo teoretski, jer se praktično tako nešto ne dešava. Isto kao što se retko dešava da neko napravi predugovor na rok od četiri, pet meseci. I šta ako vas država odbije? Vama prodavac neće da vrati pare“, navodi naš sagovornik.

Isto je, kaže, i kod banke.

„Kad vam banka da preliminarno odobrenje, to jeste neki predslov za odobravanje kredita, ali nije ‘sigurica’ da ćete taj kredit i dobiti. Nema igranke oko toga. Kad se uđe u obligaciju, mora da se igra po taktu. Kao u šahu: taknuto-maknuto“, navodi Milić Đoković.

Ta mera državne subvencije je, kaže on, teoretski dobra, baš kao u onoj pesmi „teoretski, ljubav lepo zvuči, ali malčice je drukčije u praksi“.

Kako je u bankama

Ne postoji mogućnost da banka da klijentu nikakav dokaz, papir da je kreditno sposoban, niti da će mu kredit biti odobren. Jedna od majki koja se obratila redakciji N1, koja je takođe odbijena za subvenciju jer je komisiji poslala zahtev uz već sklopljen kupoprodajni ugovor, istakla je da joj je u dokumentaciji traženo da dokaže da je – kreditno sposobna.

„A kako to drugačije da učinim, nego sklapanjem ugovora o kreditu sa bankom, čemu je moralo da prethodi sklapanje kupoprodajnog ugovora o stanu“, kaže Anja Janković iz Novog Sada.

Ona je jedna od četiri žene o kojima je portal N1 pisao, a koje su odbijene za subvenciju pošto su kao dokaz o nameri kupovine nekretnine priložile – kupoprodajni ugovor. Sve četiri stanove za svoju porodicu kupile su – iz kredita.

U bankama objašnjavaju kako izgleda procedura odobrenja stambenih kredita, nevezano za bilo kakvu subvenciju.

„Banka prihvata ili predugovor ili overeni kupoprodajni ugovor da se započne proces odobravanja kredita. Kredit može da se odobri i po osnovu predugovora i po osnovu ugovora. Ali, u slučaju predugovora novac ne leže na račun dok kupac ne dostavi overeni kupoprodajni ugovor. Za sve veće investitore i novogradnju klijenti uglavnom imaju već kupoprodajni ugovor“, objašnjavaju za portal N1 u bankama.

Ako se kredit preliminarno odobri na osnovu predugovora, banka klijentu usmeno javi da krene u proceduru.

„To znači sklapanje kupoprodajnog ugovora, njegova overa, upis hipoteke…“, navode sagovornici portala N1.

U slučaju da banka mora da sačeka klijenta da sklopi kupoprodajni ugovor sa prodavcem stana, rok je uglavnom oko 30 dana, mada kod subvencija, ističu – može da bude i duže.

Šta je u pismu premijerki

Tatjana Macura, predsednica udruženja „Mame su zakon“ u kontaktu je sa nekoliko porodica koje su odbijene za subvenciju za prvi stan. Među njima su i Jovanovići iz Subotice.

„Nakon što se nekoliko porodica koje su odbijene za subvenciju za prvi stan po osnovu rođenja deteta javilo udruženju, kontaktirali smo premijerku Srbije. Uputili smo joj dopis i zamolili je da se bliže odrede članovi ove uredbe – jedan se odnosi na to da žene koje apliciraju za subvenciju ne smeju da budu u postupku odobravanja kredita, a drugi da kredit mora da im bude odobren. Osim ispravljanja uredbe ukazali smo i na potrebu ispravljanja pojedinačnih rešenja o odbijanju subvencija za majke koje su odbijene baš iz razloga što su odredbe same uredbe – neusklađene“, kaže Macura za portal N1.

Mame su zakon

Ona je ukazala da postoji loša komunikacija između države, banke i potencijalnih korisnika subvencije.

„Takođe, veliki je problem na nivou lokala, gde žene koje podnose zahtev za subvenciju često ne mogu da dobiju prave informacije. O tome svedoče i porodice koje su kontaktirale udruženje i koje navode da su često ostajale bez preciznog odgovora kada su se obraćale na šalterima gradskih i opštinskih uprava“, kaže Tatjana Macura.

Komentari (3)

Vidi sve komentare