Hoće li Srbija imati problem u snabdevanju energentima zbog rata u Ukrajini?

Biznis 24. feb 202219:18 > 19:308 komentara
N1

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ocenjuje za N1 da Srbija "neće biti u problemu" što se tiče snabdevanja ruskim gasom u narednom periodu, jer smo, kako kaže, na liniji Turskog toka, a i naša naftna industrija je u najvećem delu u vlasništvu ruskih kompanija. Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković dodaje da je Srbija "već 40 godina partner Rusije" i da veruje da će ako ništa, zbog toga, biti naklonjena Srbiji prilikom novog energetskog dogovora.

Da li će oružani sukobi u Ukrajini izazvati globalnu energetsku krizu i da li će Srbija imati probleme sa cenom gasa u slučaju da se odluči da sledi Evropsku uniju i uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

Zdravković kaže da je najvažnija stvar za Srbiju to što je na liniji Turskog, odnosno balkanskog toka.

„Manje je bitna stvar popunjenost skladišta u Banatskom Dvoru, jer je njegov kapacitet svega 450 miliona kubika gasa. Na sreću, Srbija je na liniji Turskog toka, a naša industrija, celokupni NIS, nekadašnji Beopetrol su u vlasništvu Rusa. Tako da je Rusija, ulažući u svoj biznis, ulaže indirektno u srpski energetski sektor. I ja ne očekujem da će Srbija biti u problemu“, izjavio je Zdravković.

Dodaje da naše linije snabdevanja ne zavise od Ukrajine i tranzita kroz Ukrajinu, a ni transport nafte i naftnih derivata takođe ne zavisi od Ukrajine.

„Sada je EPS u nekim problemima, ali nasledili smo moćnu infrastrukturu iz perioda bivše SFRJ, tako da je Srbija u stanju da uveze ili izveze struju iz 24 pravaca, ja ne očekujem probleme“, kaže.

Putniković kaže da Srbija ima cenu gasa od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa do juna ove godine. A šta nakon toga?

N1

„Mi imamo tu cenu do leta i verovatno su počeli pregovori da se napravi novi višegodišnji. Dušan Bajatović je rekao da će taj ugovor biti na barem 10 godina. Što je dobra stvar, jer ako napravite dugoročnu strategiju s nekim partnerom, on znači računa na vas. Videćemo kako će se računati cena gasa“, kaže Putniković.

Kaže da veruje da će to što smo „40 godina partneri Rusiji“, imati neki značaj.

POVEZANE VESTI

„Verujem da će to imati neki uticaj. A i ruske kompanije u Srbiji su energetske, i oni računaju na tu gasnu infrastrukturu. Čuli smo da je nedavno bila priča, bili su iz Bugarske, pričali su o tom regionalnom snabdevanju“, navela je.

Srbija mora da pregovara novi ugovor, a cene gasa rastu.

„Pred kraj prošle godine cena gasa je bila na berzi oko 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Sada se na žalost našu, desilo ovo sa Ukrajinom, videćemo, ima do maja ili juna još… U krajnjem slučaju i sam postupak ruskog predsednika ukazuje da oni cene tu saradnju, te verujem da će nam ponovo biti naklonjeni što se tiče cene“, kazala je Putniković.

A šta radi Evropa? Zdravković kaže da – pokušava da ispravi strateške greške.

„Evropa pokušava da ispravi strateške greške koje je napravila u protekloj godini. Nikada se nije desilo da gasna skladišta budu popunjena od četiri do 24 posto, evropska skladišta se pune posle završetka zimske sezone, kada je gas najjeftiniji. Ali su, zbog pritisaka na Rusiju, pojedine zemlje donele odluku da ne uvoze ruski gas, a drugog gasa nema. Evropa pokušava da kupi velike količine gasa od Rusa a onda i da obezbedi velike količine. Međutim, problem je protočnost tih gasovoda“, kaže Zdravković.

N1

Prema njegovim rečima, Rusija nikad u prošlosti nije „zavrnula slavinu“ Evropi.

„Mislim da neće ni sad, jer je gas pre svega biznis pa geopolitičko oružje. Rusija je bila pouzdan snabdevač Evrope u vreme Hladnog rata“, kazao je.

Putniković kaže i da se „svaki rat završava pregovorima“, tako će, kaže, i ovaj.

„A najgore će proći zemlje članice EU, jer će izgubiti zbog ekonomije. A videli smo da je i zbog pandemije krenula inflacija. Ovo je dodatni ekonomski problem, i ja verujem da će se pod uticajem građana i privrednika, evropski političari dozvati pameti“, rekla je.

Komentari

Vaš komentar