Hrvatska ograničila cene benzina i dizela

Biznis 14. okt 202115:57 > 16:112 komentara
Izvor: N1

Vlada Hrvatske prihvatila je danas predlog uredbe kojom se cena benzina ograničava na 1,48 evra, a dizela na 1,46 evra, objavila je danas Hrvatska radio-televizija.

Pročitajte još:

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sednice Vlade Hrvatske da će uredba važiti mesec dana, da veruje da će to distributeri izdržati i da je odluka „u korist privrede i građana“.

„Na najvišu maloprodajnu cenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima“, istakao je ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Maksimalni iznosi cena sadrže cenu naftnog derivata, akcize i PDV, kao i premiju energetskog subjekta, koja uključuje i maržu.

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cena naftnih derivata, maksimalne maloprodajne cene s porezom na dodatu vrednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna po litri.

Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cena od 11 kuna po litri.

Cene nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najviši nivo  maloprodajnih cena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

“Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cene nafte na svetskom tržištu i uticaj cene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem nesmetanog daljeg ekonomskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana, stabilizuje cene motornog benzina i dizela, na osnovu Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata”, rekao je u uvodu sednice Vlade hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komentari

Vaš komentar