I guvernerka šokirana cenama, prijateljica i Gugl joj – otvorili oči

Biznis 17. nov 202119:16 87 komentara

Narodna banka Srbije (NBS) zaključila je da je na rast inflacije u Srbiji najviše uticao rast cena energenata i hrane i da bi takva situacija mogla da potraje do sredine sledeće godine, kada se, prema procenama NBS očekuje da počne pad inflacije ka nivou na kom je bila pre pandemije. Guvernerka Jorgovanka Tabaković poručuje velikim trgovinskim lancima da će im se, kako kaže, kao bumerang vratiti to što pad prometa pokušavaju da nadomeste visokim cenama.

Ako je za utehu svim građanima koji po izlasku iz prodavnice tumače fiskalni račun u nadi da će pronaći grešku kasirke, i guvernerka je imala epizodu, kako je rekla, nedopustivog poskupljenja. Kupila je, Tabakovićeva, 31. oktobra 200 grama svoje omiljene kafe za 239,99 dinara.

Povezane vesti

„Ako koza laže, rog ne laže tu je račun“, rekla je Tabaković.

A onda je guvernerki prijateljica 14. novembra kupila istih 200 grama omiljene kafe za 369 dinara. Tabakovićevu je šokirao za 130 dinara skuplji račun.

„Dovela sam prijateljicu u neprijatnu situaciju, pa se vratila i slikala raf“, kaže.

I onda se guvernerka poslužila Guglom i videla da se njena kafa prodaje u rasponu od 234 do 374 dinara. U trenutnoj fazi rasta inflacije, država savetuje građane da tragaju za najnižom cenom proizvoda koje biraju, a velikim trgovinskim lancima Tabakovićeva poručuje da ne love u mutnom i stvaraju, kako objašnjava, spiralu inflacije.

„I moraju da se suoče s tim da će promet u njihovim radnjama opadati i da ne može da bude nadomešten ovako visokim cenama“, ističe guvernerka.

Ili, ipak može, uz žrtvu zvanu novčanik. U svakom slučaju, NBS zaključuje da su cene energenata i hrane podigle inflaciju, ali da su to privremeni krivci, pa se procenjuje da će početak pada inflacije Srbija dočekati sredinom sledeće godine.

Pre svega će pandemija diktirati normalizaciju cena, kaže ekonomski novinar Mijat Lakićević.

„Ako iduće godine poljoprivreda bude, tj. proizvodnja bude bila normalna, onda će biti rasta i neće biti povećanja cene hrane. S druge strane, cene energenata sigurno neće rasti do izbora, ali je pitanje šta će biti posle“, navodi Lakićević.

Šta god da bude posle, država kaže da će ovoga puta biti spremna.

„Vremena jesu krizna kada je inflacija u pitanju i jeste neka vrsta bure, ali nije uragan, preživeli smo i teže. Naš brod nije šupalj, a ovaj kapetan (pokazuje na sebe) sa svojom ekipom je dokazao da ume da vodi ovaj brod“, poručuje guvernerka.

Jedno je upravljanje, a drugo je kurs, dakle, kud plovi ovaj brod kapetane?