Ilić: EPS ne ispunjava uslove da bude javno preduzeće, zato menja pravnu formu

Biznis 27. jul 202221:0116 komentara
N1

Promena pravne forme Elektroprivrede Srbije (EPS) nije korak ka privatizaciji, već je razlog to što EPS više “ne ispunjava uslove da bude javno preduzeće”, rekao je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić.

Pročitajte još:

„Svako javno preduzeće se bavi delatnošću od opšteg interesa. Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije trenutno obavlja poslove snabdevanje građana električnom energijom, vrši trgovanje električnom energijom i proizvodi električnu energiju. Sve te delatnosti više nisu od opšteg interesa, pa automatski EPS više ne ispunjava uslove da bude javno preduzeće“, rekao je Ilić za Insajder.

On je dodao da je u pitanju interni dokument preduzeća, ali da je promena pravne forme nešto što je trebalo mnogo ranije da se uradi jer, kako navodi, „drugačija pravna forma omogućava i drugačije pristupanje poslu, drugačiju organizaciju i sve drugo što sa sobom nosi efikasnije poslovanje“.

Pomoćnik ministarke energetike i rudarstva rekao je da je promena pravnog statusa nešto što je ovo javno preduzeće trebalo da uradi mnogo ranije, kao na primer kompanija Elektromreža Srbije, koja je pravnu formu promenila 2016. godine, a je i dalje je 100 odsto u vlasništvu države.

Komentari

Vaš komentar