Infostud: Manjak kadrova na tržištu rada

Biznis 19. jan 202217:3628 komentara
Unsplash/Adrian Sulyok

Broj oglasa za posao na portalu Infostud je u prošloj godini porastao za 61 odsto u odnosu na 2020, saopštio je danas Infostud i precizirao da su u 2021. objavljena ukupno 67.284 oglasa, na koje je konkurisalo 241.636 potencijalnih kandidata, među kojima su natraženiji bili prodavci, vozači, magacioneri, komercijalisti i telefonski operateri.

Analiza Infostuda pokazala je i da se želje kandidata ne razlikuju mnogo od same ponude, pa su najviše tražili posao u sektorima trgovine, administracije, transporta, logistike, u kol centrima, ali i u IT sektoru.

Pročitajte još:

Ukazujući na manjak kadrova na domaćem tržištu rada, iz Infostuda navode da su, osim u IT sektoru, manjak radnika na tržištu osetili svi koji su u potrazi za kandidatima sa srednjom stručnom spremom i to naročito zanatskim zanimanjima.

„Ugostitelja je sve manje, pa se tako najviše tragalo za profilima poput kuvara, konobara, ali i pomoćnih radnika u kuhinji, dok sa druge strane nedostaju frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari“, navodi se u analizi.

Uprkos velikoj tražnji, malo kandidata konkurisalo je za radna mesta vozača i magacionera, što znači da ta zanimanja spadaju u deficitarna prema Infostudovim merilima.

U analizi se zaključuje da je kandidata sve manje i da poslodavci moraju sve više i jače da se bore kako bi potencijalne radnike privukli boljim uslovima ili jačanjem sopstvenog brenda u smislu poželjenosti i atraktivnosti na tržištu rada.

Komentari

Vaš komentar