Integracija Bel Medica i Aćibadema: Usluge još bolje, u planu i nova bolnica

Biznis 02. avg 202120:03 > 20:22 komentara

Spajanje poznatog turskog lanca bolnica Aćibadem i srpskog Bel Medica, najveća akvizicija u srpskom zdravstvu, donosi nove investicije. U prvoj fazi dijagnostički centar na 10.000 kvadratnih metara, u drugoj, bolnicu površine 20.000 kvadratnih metara. U intervjuu za Infobiz, direkorka i suvlasnica Aćibadem Bel medic, Jasmina Knežević, kaže da nalaženje strateškog partnera nije bio lak posao, ali da se nada da će zajedničkim naporima, ova privatna zdravstvena ustanova pružiti još bolju uslugu korisnicima, ali i otvoriti nove mogućnosti da budu zadržani zdravstveni radnici koji masovno napuštaju Srbiju.

Za građane, spajanje Bel Medica sa turskim lancem bolnica znači bolju uslugu, jer je reč o kredibilnom partneru, koji će sa iskustvom od skoro tri decenije doneti novu i savremenu medicinu.

POVEZANE VESTI:

Na pitanje da li to znači i skuplju uslugu, Knežević odgovara da to ne očekuje, jer kada je veliki sistem u pitanju, tu se potrošni materijal, lekovi i oprema nabavljaju po nižim cenama.

Kako bude rastao ceo sistem, cene će biti pristupačnije, nadam se i onima koji nemaju privatno osiguranje, kaže direktorka Aćibadem Bel Medic.

„Sa turskim investitorom, koji ima 26 bolnica u svetu, pregovori su trajali skoro pet godina. Nije lako naći strateškog partnera, mi smo ovih godina bili meta investicionih fondova, ali mene je uvek interesovalo da vrhunac rasta Bel Medica prelazak u novu fazu, gde ćemo uz pomoć strateškog partnera, u Srbiju doneti novu tehnologiju, novu medicinu, novo znanje“, kaže Knežević.

„Taj lanac je poznat u svetu, naši građani su puno odlazili da se leče u toj turskoj medicinskoj ustanovi, oni su u medicini daleko ispred nas. Tokom pregovora bilo je važno da se poklope naši sistemi vrednosti. Mi smo uvek bili usmereni na kvalitet, jesmo bili nešto skuplji od drugih, ali fokus je na kvalitetu usluge, a to je i njihov fokus.“

Uspeh rezultat preduzetničkog i menadžerskog duha

Komentarišući nagradu Menadžer godine za 2020. godine, koja joj je dodeljena jer je brzim i teškim odlukama, u vreme vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije, omogućila da ta ustanova neometano radi, primajući i kovid pacijente, istovremeno štiteći zdravlje svojih zaposlenih (više od 800 lekara) jedina u privatnom sistemu, Jasmina Knežević kaže da je taj uspeh rezultat preduzetničkog, menadžerskog duha.

Pored medicine, koju sam mnogo volela, došao je do izražaja i preduzetnički talenat, ali to je podvig celog tima, koji je dao svoj maksimum, naglašava Knežević.

Državno zdravstvo je u poređenju sa drugim zemljama odlično je reagovalo na epidemiju, ocenila je Knežević. „Bili su dostupni i lekovi i vakcine, izgrađene su nove bolnice, organizacija je bila dobra, za svaku pohvalu.“

Državno i privatno osiguranje mora biti integrisano

Govoreći o buduće razvoju zdravstva u Srbiji, ona kaže da je sada zdravstvo skupo, državno zdravstvo će morati da bude reformisano. Prema njenim rečima, glavna je stvar reforma osiguranja, ako se to reformiše na pravi način, zdravstveni sistem će dobiti novu formu.

„Državno i privatno osiguranje mora biti integrisano, da to jedno osiguranje pokriva sve zdravstvene usluge. Kada se to bude uradilo, neće više biti bitno da li je državna ustanova ili privatna, nego će biti bitno da li pruža dobru uslugu“, napominje sagovornica N1.

„Građani moraju da imaju mogućnost izbora osiguranja, ako osiguranje bude pristupačno svakome i objedinjeno i privatno i državno, neće morati građani da plaćaju i državno osiguranje i usluge privatnih zdravstvenih ustanova. Takav sistem će podstaći investiranje u zdravstvo, otvaranje novih klinika i bolnica a to će biti način da zadržimo lekare i tehničare, koji u velikom broju odlaze iz Srbije.“