Investicioni rejting: Signal stabilnosti i pažnja investitora

Ekonomija 13. dec 202120:16 10 komentara

Srbija je na korak od prvog investicionog rejtinga, pokazao je najnoviji izveštaj agencije Standard i Purs. U tom slučaju bismo umesto sadašnjeg "BB+", dobili još jedno "B".

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije za Infobiz kaže da Srbija ima makroekonomsku stabilnost.

„Jedini parametar koji je ove godine, ali ne samo kod nas, izašao iz okvira je – inflacija, ali to je zaista bio eksterni faktor,  prouzrokovan uglavnom rastom cena energenata. Većina zemalja je probila tu ciljanu inflaciju. Svi ostali parametri makroekonomske stabilnosti su onakvi kakvi treba da budu – devizne rezerve su na zadovoljavajućem nivou, devizni kurs je stabilan, postignuta je uravnotežena eksterna i interna stabilnost, a očekivanja od privrednog rasta su pozitivna“, ukazuje Grubišić. 

Srbija bi ovu godinu trebalo da završi na, kako kaže, vrlo visokom nivou privrednog rasta, između pet i šest odsto.

„Podrazumeva se da ste izašli iz krize sa tri uzastopna kvartala pozitivnog rasta BDP, a mi ćemo imati četiri uzastopna kvartala“, navodi gost Infobiza.

Sve, kaže, deluje kako treba, „samo da sačekamo da se zatvori ova godina, da se saopšti kolika je ostvarena stopa privrednog rasta i očekivanja za naredne dve godine“.

Stiču se preduslovi da se napravi taj korak ka investicionom rejtingu.

„Sa investicionim rejtingom dajete signal stabilnosti i privlačite pažnju međunarodnog investicionog okruženja – za ono što svakoj zemlji treba – a to su takozvane porfolio invesiticije, tojest zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu. Manja je premija rizika zemlje, uslovi zaduživanja su povoljniji“, objašnjava Grubišić.

Novo zaduženje može da se, dodaje, upotrebi u investicione namene ili za refinansiranje prethodnih dugova sa višim kamatnim stopama.

„Time se pravi ušteda budžetu, pa onda taj novac može indirektno da se upotrebi i za investicije. Drugo, (investicionim rejtingom) direktno se privlači pažnja investitora koji bi direktno, vlasnički ulagali u zanimljive projekte“, naveo je gost Infobiza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare