Inženjeri: „Jadar“ nosi rizik od prirodnih izvora radioaktivnih zračenja

Ekonomija 05. nov 202113:15 > 14:23 12 komentara
Rio Tinto, Riotinto, kompanija, dolina Jadar,
N1

Realizacija projekta Jadar potencijalno nosi rizik od prirodnih izvora radioaktivnih zračenja, o čemu nema informacija, ukazala je, između ostalog, Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) u svom stavu o realizaciji prostornog plana posebne namene za eksploataciju i preradu minerala jadarita "Jadar", ističući da je reč o osetljivoj i visoko rizičnoj problematici.

Akademija inženjerskih nauka Srbije izražava veliku zabrinutost zbog trajnih negativnih posledica koje će prouzrokovati realizacija projekta Jadar na životnu sredinu u Zapadnoj Srbiji, navodi se u stavu koje je predsedništvo AINS usvojilo 4. novembra.

Pročitajte još:

„Strateškoj odluci Vlade Srbije o podršci realizaciji projekta (2017. g.) nisu prethodile odgovarajuće, nezavisne stručne analize na nacionalnom nivou. Istovremeno, država je predvidela da u podršku projektu uloži značajna sredstva u sektoru infrastrukture i saobraćaja. Realizacija projekta Jadar će, na pomenutoj lokaciji, u svemu u skladu sa potrebama i projektima investitora, izazvati šire društvene posledice i sprečiti potencijalni razvoj zelene poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane u regionu“, navodi AINS.

Projekat Jadar nije projekat proizvodnje tzv. zelenog litijuma, ukazuje AINS.

„Perspektiva plasmana litijum karbonata nije zagarantovana, već je pred velikim izazovima zbog novih alternativnih tehnoloških rešenja. Stoga projekat prvenstveno predstavlja rudarsko hemijski kompleks proizvodnje borata, koji ima stabilnu perspektivu zasnovanu na dispergovanoj tražnji, velikom broju proizvoda i iskustvu Rio Tinta. Realizacija projekta Jadar potencijalno nosi rizik od prirodnih izvora radioaktivnih zračenja, o čemu nema informacija. Ova osetljiva i visoko rizična problematika potpuno je zanemarena u procesu analize i odobravanja prostornog plana posebne namene projekta Jadar“, upozorava Akademija inženjerskih nauka Srbije.

AINS navodi da je, imajući u vidu opredeljenja i dosadašnje aktivnosti podrške državnih organa realizaciji projekta Jadar, upitno da li će se dalji proces donošenja odluka odvijati na naučno zasnovan i transparentan način, uz učešće javnosti u skladu sa obavezama koje proističu iz Arhuske konvencije, koja je ratifikovana i za Srbiju obavezujuća.

„Država se obavezuje da pomaže realizaciju projekta Jadar infrastrukturnim ulaganjima, a da nije poznato da li je izradila studiju opravdanosti koja bi, sa jedne strane, definisala državne projekte infrastrukturne podrške, njihova ulaganja i troškove, uključujući i vrednost prenamene zemljišta, a sa druge strane različite oblike državne dobiti u budućnosti, uz definisanje potencijalnih gubitaka. Odlučivanje bez podrobnih odgovarajućih tehnoekonomskih studija nosi rizik mogućih drastično štetnih posledica po državu Srbiju“, upozorila je, između ostalog AINS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare