Inženjerka i majka troje dece dobila otkaz: Ne vrednuje se trud, već nešto drugo

Biznis 11. avg 202118:34 > 19:57 komentara

U najvećem kragujevačkom komunalnom preduzeću JKP "Šumadija" 1. avgusta bez posla je ostao 21 radnik, a na njihova mesta zaposleni su novi, "podobni" radnici, rekli su čelnici sindikata JKP "Šumadija" Miodrag Grujičić i Veća samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić. Među 21 otpuštenim radnikom je i Ivana Milošević, master inženjer saobraćaja i majka troje dece. Ona za N1 kaže da ne smatra da je razlog njenog otkaza tehnološki višak, već nešto drugo.

„Ne, ne smatram da sam tehnološki višak. Mene je ovo zadesilo kao grom iz vedra neba, niko mi nije ni nagovestio da moj ugovor neće biti produžen. Ja sam sasvim normalno otišla na godišnji odmor kada me je agencija obavestila da ‘Šumadija’ ne želi više da sarađuje sa mnom. Ja sam na to bila vrlo iznenađena i to me je baš jako potreslo, jer kao master inženjer saobraćaja radim od 2012. godine“, priča Milošević za N1.

Kaže da je u sektoru saobraćaja u Kragujevcu prošla sve poslove.

„Od rada na šalteru, pa kao dispečar, kao kontolor, šefa kontrole, a više od dve godine radim u službi saobraćaja kao jedina žena, i radim na poslovima implementacije monitoringa i tiketing sistema, kao i na svim ostalim poslovima koje su mi davali“, rekla je.

I dodala da je, pored rukovodioca sektora saobraćaja, ona jedini master inženjer saobraćaja.

„Nikad kažnjavana, bez zamerki na rad“

„Kao majka troje maloletne dece od 2012. godine nemam nijedan dan bolovanja, jedini prekidi su bili samo kad sam rađala decu. Radim posao odgovorno i svesno, nisam nikad kažnjavana, nikad nije nijedan disciplinski postupak protiv mene sproveden, nijednog trenutka moji rukovodioci nisu imali zamerke na moj rad“, nastavlja svoju priču.

Kaže da ju je situacija jako pogodila.

„Ja sam prekinula sam odmor i otišla kod izvršnog direktora komunalne delatnosti Nenada Petkovića. Naišla sam na veliku nadmenost, drskost, prilikom mog obraćanja njemu on nijednog trenutka nije pogledao u mene, rekao je da sam nepodobna, nestručna, nekvalifikovana, a da na moje mesto dovodi stručan kadar. To me je jako povredilo, jer Nenad Petković je na mestu izvršnog direktora godinu dana i smatram da on ne može da donosi odluku o mojoj stručnosti, on ne može da za godinu dana uđe u svaki sektor i pojedinosti svakog radnika. Smatram da je to paušalna ocena i da moju stručnost može da oceni jedino moj rukovodilac sektora“, naglasila je Milošević.

Na pitanje N1 da li joj je rekao zbog čega je „nepodobna“ za posao, Milošević je kazala da ga to nije ni pitala.

„Nisam ga pitala, u tom nastupu s njim, on je bio izričit, nije hteo dalju komunikaciju bilo kakvu“, kaže sagovornica N1.

I ponavlja da iza nje stoji veliko radno iskustvo.

„Ja kad sam očekivala rešenje za stalno, ja sam dobila otkaz“, naglasila je.

Objašnjava i da su na poslednjem konkursu javnom nabavkom bila raspisana dva radna mesta.

„Za referenta za saobraćaj, i jos jedno za glavnog kontrolora. Na mesto glavnog konttrolora je doveden čovek sa godinu dana radnog iskustva i diplomom koja nije iz struke saobraćaja. Protiv tog čoveka su putnici pisali prijave, one nisu prolazile dalje, strašno je da se uopšte ne ceni struka i rad“, navela je Milošević.

Dodaje da nije član nijedne političke stranke niti je politika interesuje.

„Boli me najviše da to kao majka troje maloletne dece, da se ne vrednuje taj trud i rad. Kad je buknula korona prošle godine, ja sam bila zadužena za organizaciju rada kontrole, ja sam ostavila decu kod kuće, nisam razmišljala da li ću im doneti koronu kući, stavljala sam posao na prvom mestu“, priča.

I pita se – da li se više vrednuje struka i rad ili nešto drugo?

„Kolege me podržavaju u svemu. Zahvalna sam i članovima Samostalnog sindikata što su prepoznali moj problem. Ali, pitam se samo – priča se stalno o podršci majki s troje dece, stalno se priča o natalitetu, da treba da se zadrži visokoobrazovani kadar, zbog čega ja onda u Kragujevcu ostajem bez posla“, upitala je.