Istraživanje: Korupcija poskupljuje infrastrukturne projekte u Srbiji

Biznis 21. jan 202213:09 2 komentara
Mito, korupcija, pare, koverta, novac, podmićivanje
Shutterstock

Koruptivna praksa u Srbiji povećava cene koje se plaćaju stranim investitorima u infrastrukturi u nekim slučajevima za čak 20 ili 30 odsto, ali nema institucionalnog odgovora koji bi to dokazao odnosno sprečio. Studija troškova izgradnje autoputa u Srbiji ukazuje da je cena koju plaćamo kineskim infrastrukturnim partnerima veće za skoro trećinu u odnosu na konkurenate koji nisu izabrani. Ali, ovakvo potencijalno neetičko poslovanje nije ograničeno samo na kineske kompanije, navodi se u najnovijem izveštaju koji je objavila Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC), piše Nova ekonomija.

Ta međunarodna nevladina organizacija kao primer navodi i francuski infrastrukturni gigant VINCI, koji je koncesioni ugovor za beogradski aerodrom dobio „po sumnjivo dobroj ceni“ od 501 milion dolara za dvadesetpetogodišnju koncesiju, ukazuje Nova ekonomija.

Pročitajte još:

Rusija takođe nudi velike pozajmice za infrastrukturne projekte, u zamenu za angažovanje ruskih izvođača.

Nova ekonomija navodi primer jednog ugovora o razvoju železnice, vrednog 1,2 milijarde dolara, koji je finansiran uglavnom ruskom pozajmicom, a 70 odsto radova dodeljeno je ruskim železničkim izvođačima.

„Zato što je za većinu ovih projekata, prema memorandumu o razumevanju ili ugovorima o finansiranju, jasno navedeno da 85 odsto iznosa projekta pozajmljujemo od kineske banke. Ostalih 15 odsto Srbija finansira iz dodatnih sredstava“, naveo je jedan od sagovornika u istraživanju.

Milioni evra od ilegalnih finansijskih tokova (IFT) putuju kroz Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju svake godine. Iako korupcija čini najveći deo ovih tokova, i druge nelegalne aktivnosti su zastupljene u metodologiji GI-TOC.

Organizacija navodi da je heroin vredan više od 960 miliona evra prošao je regionom 2020. godine, a da nema dostupnih procena za kokain, kanabis ili sintetičke droge.

Posao krijumčarenja migranata u 2020. godini vredeo je oko između 8,5 i 10,5 miliona evra samo u Srbiji, dok se „sektor“ pranja novca od nelegalnih aktivnosti procenjuje na između 1 i 2,5 milijarde evra. Smatra se da većina ovog novca investira naknadno u sektore građevine, nekretnina, turizma i igara na sreću.

Komentari (2)

Vidi sve komentare