Istraživanje među poslodavcima: Sve manje kandidata za posao, zahtevi sve veći

Biznis 28. jul 202220:22 > 29. jul 2022 09:1394 komentara

Iz godine u godinu, smanjuje se broj kandidata na konkursima za posao, pokazalo je istraživanje kompanije Infostud među 317 kompanija. Poslodavci su nezadovoljni i kvalitetom kandidata, kaže Miloš Turinski iz te kompanije. Poslodavci ističu da se prijavljuju kandidati sa manje iskustva, ali i sa nerealnim standardima o sebi, kada dođu na razgovor.

„Imate situaciju da se juniori precene i traže veća primanja nego što poslodavac može da odvoji“, kaže pr Infostuda.

Sa druge strane, kako navodi, često se na konkurse javljaju ljudi sa nižim kvalifikacijama nego što je to traženo u oglasu za posao.

Nije sve u plati

„Sami poslodavci iz istraživanja mogu da izvuku pouku: da rade na brendiranju, da sebe predstave kao poželjnog poslodavca, i da se pozicioniraju, pre svega stvaranjem dobrih međuljudskih odnosa, da se zaposleni osećaju prijatno i imaju otvorenu mogućnost komunikacije sa nadređenima, i da imaju mogućnost napredovanja. Plata je tek na trećem ili četvrtom mestu po važnosti kod kandidata za posao. Stvaranje što idealnijih uslova u stvari treba da bude cilj poslodavca ako želi da privuče a potom i zadrži kvalitetan kadar“, ocenio je Turinski.

Pročitajte još:

Sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud sproveo je, tokom maja i juna 2022. godine, istraživanje ka poslodavcima sa ciljem da se utvrdi njihovo zadovoljstvo kvalitetom kandidata na tržištu rada u Srbiji. I pored određenih deficitarnih kadrova, po navodu više od 300 kompanija, tržište rada u našoj zemlji i dalje u velikoj meri ne zadovoljava potrebe od strane poslodavaca kako kvalifikacijama tako i brojem kandidata u našoj zemlji.

U istraživanju „Oceni put do posla“ koje sprovodi ovaj sajt, već godinama unazad podaci pokazuju određenu dozu nezadovoljstva od strane kandidata procesom selekcije i regrutacije poslodavaca. Na ovo nezadovoljstvo, kako se ističe u saopštenju Infostuda, najviše utiče izostanak povratne informacije na ishod konkursa, gde mnogi poslodavci najčešće zakažu.

U istraživanju je učestvovalo 317 kompanija, od kojih je petina iz IT sektora. Više od polovine njih je u rangu manjih kompanija (do 100 zaposlenih), dok trećina spada u srednja i veća preduzeća sa do 1000 zaposlenih, a 10 odsto u kompanije sa preko 1000 zaposlenih.

„Neki od najčešćih problema sa kojima se kompanije susreću su broj prijavljenih kandidata, manjak iskustva i nerealni standardi koji kandidati imaju o sebi. U tom smislu, postavljeno je pitanje o zadovoljstvu sa odzivom na konkurs, gde su se kompanije izjasnile da su mahom nezadovoljne brojem kandidata koji konkurišu. Preko 60 odsto njih smatra da se na oglase javlja izuzetno mali broj kandidata, dok je svega 36 odsto zadovoljno brojem konkurisanja“, navodi se u saopštenju sajta Poslovi Infostud.

Kada je u pitanju kvalitet prijava, polovina kompanija ocenjuje da je kvalitet manji od očekivanog, a samo 15 odsto je zadovoljno. Na ovo nezadovoljstvo takođe utiče i stepen kompetentnosti samih kandidata.

Istraživanje pokazuje, navodi se u saopštenju, da je skoro polovina prijava manje kompetentna nego što je sam oglas zahtevao, dok samo 13 odsto kandidata ispunjava zahteve koje je poslodavac naveo u konkursu za posao.

U IT sektoru nezadovoljstvo je, dodaje se – još izraženije.

Komentari

Vaš komentar