Istraživanje: Mladi očekuju brzo zapošljavanje i platu iznad proseka

Biznis 07. feb 202216:29 8 komentara
It sektor, IT kancelarije, kancelarija, mladi, zaposleni, programer, posao,
Shutterstock

Čak 38 odsto mladih očekuje da će pronaći posao u periodu od jednog do tri meseca nakon završetka školovanja, a dve trećine ispitanika, kako pokazuje istraživanje sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com, kaže da im nije prihvatljivo da rade za platu - ispod državnog proseka.

Pročitajte još:

Prema podacima ovog istraživanja, sprovedenog tokom Regionalnog sajma poslova, najveći procenat mladih – 38 odsto – očekuje da će pronaći posao u periodu od jednog do tri meseca nakon završetka školovanja. Takođe, 19 odsto njih smatra da će na posao morati da sačeka tri do šest meseci, dok više od 15 odsto mladih nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

„Interesantan je i podatak da 38 odsto mladih tačno zna čime želi da se bavi nakon završene škole, dok 57 odsto ima ideju ali nije u potpunosti sigurno“, navodi sajt.

Prosek je minimum

Pitanje prihvatljive plate za mlade, prema rezultatima ovog istraživanja, zavisi od težine i vrste posla.

„Čak dve trećine mladih kaže da im nije prihvatljivo da dobiju platu ispod državnog proseka. Sa druge strane, svesni trenutne situacije oni koji se bave profitabilnijim zanimanjima – pogotovo IT sektorom imaju znatno viša očekivanja. U ovoj oblasti, mladi od poslodavaca očekuju početne plate između 600 i 700 evra. Na kraju dolazimo do trećine onih koji smatraju da je prvi posao samo odskočna daska za karijeru, te iz tog razloga navode da plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada“, navodi se u istraživanju.

Privremeni poslovi

Kao pripremanje za tržište rada, sticanjem dodatnih znanja i veština, mladi spontano i prvenstveno navode poslove koje imaju nameru da privremeno rade ili ih već rade. Ti poslovi, navodi se, mogu biti više ili manje stručni.

„Istraživanje pokazuje da su za mlade prakse najbolji način za sticanje iskustva, s obzirom da čak 66 odsto njih navodi kao poželjnu opciju. Mladi imaju pozitivan stav i često su uključeni u sezonske i honorarne poslove, koji im pored zarade i korisnog provođenja vremena, znače i kao prvi koraci ulaska u poslovni svet, te čak 55 odsto njih ističe honorarni rad kao dobru opciju za sticanje radnog iskustva“, navodi Startuj.com.

Za sticanje iskustva 15 odsto mladih navodi i volontiranje.

Rang lista pozicija na koje mladi najčešće konkurišu je, prema podacima ovog sajta, već neko vreme – bez znatnih promena. Tako i dalje najčešće konkurišu za radna mesta: prodavac, administrativni radnik, komercijalista, telefonski operater, poslovni sekretar.

„Na tržištu se, takođe, dosta traže oblasti poput marketinga, ekonomije, prodaje i HR-a, dok je IT oblast sve traženija među mladima zbog uslova  koje nudi“, navodi sajt.