Italijanski ugostitelji: Ili ćemo otvarati restorane ili ćemo umreti

Biznis 12. apr 202118:481 komentar

Ošte mere i zatvoreni ugostiteljski objekti slika su u većem delu Evrope i sveta. U Italiji, mere su na snazi već mesecima, pa su pojedini ugostitelji otvorili lokale u znak protesta.

Vlasnik jednog restorana u Rimu, nedavno je pokušao da svoj protest i nezadovoljstvo merama Vlade za suzbijanje epidemije koronavirusa, iskaže otvaranjem restorana uprkos zabrani.
Pre prvog gosta, u restoran je ušla policija i lokal zatvorila.

„Odlučili smo se na ovaj potez kao simbol protesta, jer je nakon 13 meseci situacija postala smešna. Sada već postoji potreba da se restorani otvore, jer pored mene, tu su i zaposleni u mom restoranu koji su došli do kraja. Kako dani prolaze, potreba za otvaranjem je sve veća. Za ovih 13 meseci mi nemamo prihode, a rashodi samo rastu, jer je neophodno isplatiti prateće troškove. Sada je situacija – ili ćemo otvoriti ili umreti, nemamo više vremena da čekamo odluke Vlade“, kaže Antonio Ruso, vlasnik restorana.

Nedavno je Vlada Italije donela odluku da restorani mogu ponuditi ili šaltersku prodaju ili dostavu, a to je razočaralo veliki broj ugostitelja koji su se nadali potpunom otvaranju, s obzirom na to da je proces vakcinacije u toku.

Zatvaranje u martu 2020. godine dobro je prihvaćeno od strane građana i preduzenika, ali ponovna zatvaranja, posebno u oktobru prošle godine, izazvala su nezadovoljstvo u nekoliko gradova u Italiji. Sa pogoršanjem epidemiološke situacije protesti su bledeli, ali najnovija ograničenja „dolila su ulje na vatru“.

„Morate razumeti da smo mi zatvoreni mesecima. Elektronski primamo poštu sa nalozima za iseljenje. Nemamo više novca da platimo račune za struju i zakup. Ovo nije protest ovo je potreba“, kaže Paolo Bjančini iz udruženja ugostitelja „Moja Italija“.

U Italiji je od početka epidemije koronavirusa preminulo više od 114 hiljada ljudi. Prodavnice, restorani i škole u većem delu Italije zatvoreni su od 15. marta, a najstrože mere sprovedene su za uskršnje praznike.

Komentari

Vaš komentar