Ivan Radak, urednik Forbesa: Ovde je neretko sramota biti bogat i uspešan – poražavajuća činjenica za naše društvo

Ekonomija 06. dec 202308:21 58 komentara
N1

Sredinom novembra, jedan od najpoznatijih poslovnih medija, Forbes, počeo je da radi i u Srbiji. Od tada čitaocima nudi najnovije informacije, kako o aktuelnim dešavanjima u srpskoj privredi, tako i o temama u regionu i svetu, koje se tiču različitih oblasti ekonomije i biznisa.

Kroz tekstove različite forme, na sajtu Forbesa, građani mogu pronaći odgovore na pitanja iz svakodnevnog života, kao što su, recimo – kako odmoriti od posla ili na koji način izbeći „pregorevanje“. S druge strane, zainteresovane čitaoce na istom mestu čekaju i ozbiljne analitičke studije o tome u kom smeru se kreće ekonomija naše zemlje i susednih država.

Ako uzmemo u obzir da se mali broj medija u Srbiji istraživački bavi ekonomskim temama, kao i to da u pomenutoj sferi postoje brojna ograničenja po pitanju pristupa informacijama, otvaraju se pitanja – kako doći do relevantnih informacija i zaključaka, i na koji način pridobiti čitaoce, posebno one koji ne dolaze iz sveta ekonomije?

O tim i drugim pitanjima za Danas je govorio glavni i odgovorni urednik Forbesa Ivan Radak, ističući da je svrha Forbesa da slavi preduzetnički duh, ali i da ponudi građanima balans između kompleksnog istraživačkog i lajfstajl sadržaja.

„Forbes donosi nešto čega je poslednjih godina sve manje na našem medijskom tržištu, zasićenom brzim, kratkim i pojednostavljenim informacijama. To su analize, teme koje su važne, ali nisu u fokusu šire javnosti, i pre svega drugačiji sadržaj. Vraća u fokus i istraživački pristup u ekonomskom novinarstvu, kojeg je sve manje jer je sve manje kvalitetnih ekonomskih novinara. Pojava Forbesa može da pomogne i da zainteresujemo mlade novinare za ekonomske teme jer su, pored političkih, jedan od temelja svakog modernog društva. To bi mi bilo jedno od najdražih postignuća“, rekao je on.

Ono što je takođe posebno važno, dodao je, „jeste da Forbes daje šansu dijalogu koji toliko nedostaje našem društvu u kojem niti razgovaramo niti se slušamo“.

„Svi koji žele i mogu da donesu dodatu vrednost deljenjem svog znanja i iskustva i tako pomognu unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji su više nego dobrodošli da kažu ili napišu nešto za Forbes. Donosimo i izvanredne tekstove internacionalnog Forbes izdanja. Objavljujemo ih na srpskom jeziku i moram posebno da ih istaknem jer su to zaista vrhunski radovi. Verujem da će biti potrebno vremena čitaocima da se naviknu, posebno na njihovu dužinu, ali to nikada neće biti izgubljeno vreme jer su primer kako novinarstvo treba da izgleda i to je nešto što će vas u potpunosti obogatiti kada pročitate. S druge strane, i nama su vodič kako da radimo kada obrađujemo naše lokalne priče koje će uvek imati primat i verujem da ćemo biti na visini zadatka jer, ovde ću biti neskroman, imamo jednu od najboljih, ako ne i najbolju ekonomsku redakciju u zemlji“, istakao je.

Na pitanje kakav je imidž privrede i privrednika u Srbiji, kaže da je „onakav kakvim ga je napravila i brižljivo negovala politika“.

„Ovde je neretko sramota biti bogat i uspešan i to je poražavajuća činjenica za naše društvo. Da li ima loših privrednika i kompanija? Naravno. Kao što ima loših novinara, sportista, lekara, profesora… Ali ostajem pri tvrdnji da je takvih pet odsto. Za 20 godina karijere video sam mnogo prepametnih, kreativnih i nadasve upornih poslovnih ljudi. Takve ljude ćemo isticati u Forbesu jer su oni ti na koje se treba ugledati i od kojih treba učiti, jer oni vode ovu zemlju napred“, rekao je on.

Ceo intervju urednika Forbesa čitajte na sajtu Danasa.

Pogledajte još – Urednici Forbesa poručuju: Bićemo servis poslovne zajednice, učiće iz priča koje objavljujemo

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare