Iz budžeta izdvojeno više od 357 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja

Biznis 18. jun 202112:297 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Za finansiranje mera aktivne politike zapošljavanja u 89 lokalnih samouprave ove godina će iz budžeta Srbije biti izdvojeno više od 357 miliona dinara, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević danas je potpisala Odluku o učešću u finansiranju mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim planskim dokumentima u oblasti zapošljavanja u 2021. godini.

Pročitajte još:

„Ove lokalne samouprave su izdvojile 313 miliona dinara u te svrhe, što znači da će zajedničkim snagama za mere aktivne politike zapošljavanja biti izdvajeno 670 miliona dinara“, rekla je Kisić Tepavčević. Ona je podsetila da je Vlada u februaru ove godine usvojila Strategiju zapošljavanja za period 2021-2026. godine.

„Osnovni cilj tog strateškog dokumenta je omogućavanje stabilnog i održivog rasta zapošljavanja, koje je zasnovano na znanju i dostojanstvenom radu“, objasnila je ministarka.

Kako je dodala, broj lokalnih samouprava koje koriste podsticaje za zapošljavanje je sve veći, budući da ih je 2010. godine bilo 10, a poslednjih godina više od 100.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović rekao je da je današnje potpisivanje odluke preduslov za niz sporazuma NSZ i lokalnih samouprava, koje dobijaju određeni deo sredstava iz budžeta za finansiranje lokalnih akcionih planova. Martinović je ocenio da se udruživanjem sredstava lokalnih samouprava i NSZ postiže da bude zaposleno više ljudi u onim lokalnim samoupravama koje su politiku zapošljavanja prepoznale kao jedan od svojih prioriteta.

Komentari

Vaš komentar