Izaberimo prave boje u farbarama

Biznis 24. jan 202312:54
Izvor: Shutterstock

Izaberimo prave boje u farbarama Predstojeći prolećni dani, duži, svetliji i topliji, bude u nama želju i potrebu da osvežimo i oplemenimo prostor u kome boravimo. Naši domovi, kuće i stanovi treba da budu mesta opuštanja, odmora i istinskog uživanja. Dobro veliko spremanje je samo pola obavljenog posla. Druga polovina pripada onom našem, već tradicionalnom prolećnom uređenju i krečenju. Krečenje zidova se pre svega radi zbog dezinfekcije i osvežavanja kompletnog prostora. Ali ako već nismo u mogućnosti da menjamo stambene jedinice, zašto se ne bismo malo poigrali i promenili enterijer dodavanjem boja u svoj stambeni prostor pa tako i u svoj život?

Kada ne možemo da odlučimo za kojom bojom bismo posegnuli, već po inerciji odabiremo belu. Kada kupujete boje u farbarama, mogu vam dati razne predloge. Ali bela boja je ona koja prostor čini svetlijim i prozračnijim. Bela boja reflektuje oko 80% sunčeve svetlosti u prostoriji pa je pravi momenat da se upitate koja je to prostorija u vašem domu koju biste obojili belom.

Boje imaju snažno dejstvo na psihu čoveka. Uticajem boja podiže se nivo lučenja hormona melatonina i na taj način balansiraju se naše emocije i podstiče dobro raspoloženje. Ono opet jača naš imunološki sistem i utiče na celokupno naše zdravllje. Najveći izbor boja naravno nalazimo u farbarama. Farbare su specijalizovane prodavnice koje se bave maloprodajom boja i materijala za završnu obradu u građevinskim radovima, vezano za naš stan ili kuću. U farbarama možemo naći sve što nam je potrebno kada treba da krečimo ili bojimo.

Kuhinje sa punim pravom zaslužuju posebno mesto u domu. S obzirom da kuhinjski zidovi upijaju najviše isparenja i mirisa, potrebno ih je adekvatmo zaštiti. Kuhinjski prostor pa i zidovi često se prljaju i potrebno ih je kvalitetno održavati. Uz pomoć boja za kuhinje to više i nije neki problem. Sam izbor boja za kuhinje je već malo zahtevniji posao. Potpuno bele kuhinje ponekad deluju hladno i bezlično. Dodavanjem detalja u živim bojama ovaj utisak nestaje. Odabirom toplih boja koje podsećaju na boje voća, povrća, začina i cveća, stvaraju toplu i domaću atmosferu i provereno, podstiču apetit. Svaka bolje snabdevena farbara imaće u ponudi sve one boje za koje se odlučite.

Boje u dečijim sobama treba da su žive i vesele jer na taj način podstiču maštu i kreativnost da se razvijaju do svog punog potencijala. Takođe, zidovi treba da budu kvalitetno zaštićeni od prljanja. Ako spadate u one liberalnije nastrojene roditelje, imaćete pune ruke posla sa skidanjem tragova svega što vašem maštovitom detetu može pasti na pamet da nacrta.

Kupatila su kao i kuhinje svet za sebe. Da li su vam je potrebne kontrastne boje da vas ujutro probude? Ili ste sanjalački tip pa preferirate nežne, osenčene boje, razlivajuće tonove, sa dodirom mističnog? Belo, sterilno i higijenski dovedeno do savršenstva kupatilo? Izbor je vaš. Pa ipak, ako želite savet stručnjaka, kada kupujete boje, pitajte osoblje u farbarama. Oni bi po pravilu trebalo da imaju veliko iskustvo.

Zabluda je da u spavaćim sobama provodimo najmanje vremena. Ako je i tako, to vreme je dragoceno. Ukoliko se budite neraspoloženi, apatični i bezvoljni, možda ste samo napravili pogrešan izbor boja u svojoj spavaćoj sobi. Izbegavajte teške i tamne boje. Nežne i lagane boje će vas, kao dodir svile opustiti i pomoći da se prepustite odmoru i snu.

Po pravilu u dnevnom boravku se okupljamo posle obroka, posle napornog radnog dana ili škole. Ove prostorije treba da su svetle i bar vizuelno prostrane. Utisak prostranog postiže se bojenjem zidova u jednoj a plafona u drugoj boji. Takođe, elementi u dekoraciji dnevnog boravka mogu imati taj stimulišući efekat koji nam je nekada tako potreban. Ukoliko odgovaraju nameštaju, uzdužne pruge su veoma kvalitetan detalj koji daje eleganciju i stil prostoriji. Pazite da izbor boja odgovara stilu u kome je opremljen vaš dnevni boravak. Neutralne, neupadljive skladne i nenametljive boje uvek su dobar izbor, naročito kada je ova prostorija u pitanju. Nju koriste svi članovi porodice, najčešće različitih godina, ukusa i standarda pa je potrebno na neki način ublažiti oprečnosti ako ih ima.

Predsoblja i hodnici najčešće imaju nedostatak dnevne svetlosti. Dobrim odabirom boja možemo dovesti više svetlosti i učiniti da ove često male, neugledne i zahtevne za uređenje prostorije zauzmu ravnopravnu poziciju sa ostalim. Ova prostorija uglavnom nema neku drugu ulogu osim praktične, pa je treba oplemeniti vedrim bojama koje će zadržati dovoljno svetlosti.

Terase i balkoni su često omiljena mesta ukućana. Obojimo li ih reflektujućim bojama ako su osunčani ili apsorbujućim bojama ako su u senci postigli smo višestruki efekat. Tako cele godine možemo uživati u boravku i imati svoj delić prirodnog ambijenta samo za sebe.

Naše tržište nudi vam sve što vam je potrebno. Boje, lakove, premaze, neophodan alat i potreban materijal naći ćete u farbarama. Veliki distributivni centri ili male, porodične farbare, jednako su dobro snabdeveni. Mirandre.com pruža vam obilje korisnih informacija o mestima na kojima se možete snabdeti kada odlučite da je došlo vreme za krečenje. Na sajtu mirandre.com čekaju vas adrese, brojevi telefona, e-mail adrese, korisnički servisi. Specifikacije velikog broja artikala, galerije sa fotogragfijama, paletama boja i nijansi i naravno, cenovnici. Ukoliko i dalje niste sigurni, slobodno pozovite bilo koju farbaru. Dobro edukovano osoblje u farbarama rado će vam pomoći u izboru najlepših boja za vas.

Komentari

Vaš komentar