Japanski Nidek planira gradnju fabrike motora za električna vozila u Novom Sadu

Biznis 09. apr 202118:5230 komentara
Izvor: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predstavnici Ministarstva privrede razmenili su u Beogradu Okvirni sporazum sa japanskom grupacijom "Nidek korporejšn" koja planira gradnju fabrike motora za vozila na električni pogon u Novom Sadu, kao i istraživačko-razvojni centar.

Nidek je u februaru ove godine potpisao Okvirni sporazum sa Ministarstvom privrede Srbije i Novim Sadom kojim se obavezao da će realizaciju najavljenog projekta u tom gradu započeti preko dve svoje ćerke kompanije.

Povezane vesti:

Sporazumom se kompanija obavezala na ulaganje od 72,9 miliona evra i zapošljavanje 480 radnika, a predviđeni su i novčani podsticaji države Srbije u ukupnom iznosu od 8,9 miliona evra, kao i mogućnost ostalih vidova podsticaja, poput oslobađanja od poreza na dobit.

Predsednik korporacije Nidek Đun Seki rekao je da kompanija posluje u još 40 zemalja u svetu i da ima više od 120.000 zaposlenih.

„Imamo 20 istraživačkih i razvojnih centara i 28 proizvodnih centara. Razmatramo da proizvodimo i trakcione motore. Ova fabrika će biti najbolja fabrika Nidek grupe na svetu“, rekao je on.

Istakao je da je kompanija dobila izuzetnu podršku Vlade i da će u Srbiji graditi i proizvodni i naučni i razvojni centar.

Plan Nideka je, po njegovim rečima, da u narednih deset godina u Evropu uloži 1,5 milijardi evra, a uglavnom će te investicije biti u Srbiji.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić je, posle razmene Okvirnog sporazuma o izgradnji Nidekove fabrike, u Predsedništvu Srbije, rekao da ta investicija ima veliki značaj za Srbiju.

„Naši ciljevi su da pobedimo pandemiju i da imamo što veći privredni rast, za šta je osnovni stub što više direktnih investicija“, kazao je Vučić i dodao da se nada da će dolazak Nideka doprineti da bude još mnogo više japanskih investicija u Srbiji.

On je zahvalio rukovodstvu Nideka što je izabrao Srbiju za velika ulaganja, u jakoj konkurenciji drugih zemalja, i što je od planiranih ulaganja u Evropi 1,5 milijardi evra, više od polovine biti u Srbiji.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Nideku će, kako je istako, biti potrebno mnogo više inženjera nego štio ih sada ima u Srbiji.

Nidek je u aprilu ove godine otvorio kancelariju u Novom Sadu koju im je grad privremeno ustupio bez naknade.

Grupacija Nidek posluje u 40 zemalja gde ima oko 340 kompanija koje zapošljavaju 120.000 ljudi, a u 2019. godini je imala prihod od 11,8 milijardi evra.

Komentari

Vaš komentar