Jedanaest kompanija iz prehrambene industrije na sajmu u Moskvi

Biznis 10. apr 202112:07 6 komentara
Pixabay

Jedanaest kompanija iz prehrambene industrije i ove godine predstaviće svoju ponudu i izvozni potencijal na sajmu Prodekspo u Moskvi, od 12. do 16. aprila, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Na najvećoj izložbi prehrambene industrije u Rusiji i ZND, u okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete predstaviće Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek, Padinska Skela, Carnex Vrbas, Industrija mesa Tolopa, Bačka Topola, Masli, Leskovac, Zlatiborac, Beograd, Itn Group, Beograd, Master Fruits, Beograd, Mambikom Agrar, Beograd, i Mirax Agrar Beograd.

Na sajmu u Moskvi biće predstavljena ponuda srmznutog voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih – delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, kao i sušenog voća.

„Tržište Rusije i ZND je ogromno i treba u što većoj meri iskoristiti taj potencijal, a PKS i njeno predstavništvo u Moskvi intenzivno rade na povezivanju srpskih proizvođača i ruskih kupaca“, rekao je Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u ruskoj prestonici.

Zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu sa Ruskom Federacijom i bescarinskom izvozu na tržište sa više od 144 miliona stanovnika, srpski proizvodi su u startu konkurentniji u odnosu na druge, uvozne proizvode ocenio je Delić.

U saopštenju PKS navodi se da je tokom 2020. godini Srbija u Rusiju najviše izvozila sveže jabuke, soju, sir, breskve i nektarine, hranu za pse i mačke, sadnice voća, sveže jagode, smrznuto voće, maline i kupine, a i pored svih otežavajućih okolnosti usled pandemije COVID-19, srpski izvoz beleži pozitivne rezultate i rast od 5,2 odsto.

Sajam Prodekspo svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz više od 110 zemalja, a ove godine se očekuje više od 2660 izlagača iz 73 zemlje sveta, uz posebne mere zaštite, uključujući u izmenu vazduha u halama više puta u toku od sat vremena.

Posebno pravilo je da boravak jedne osobe na četiri kvadratna metra i obaveza da svaki uzorak za degustaciju mora biti posebno upakovan.

Poslovni razgovori biće dozvoljeni „jedan na jedan“, a na svakom štandu će biti postavljene zaštitne pleksiglas pregrade kao dodatna sigurnost prilikom poslovnih razgovora između izlagača i poslovnih partnera.

Ovo je drugi sajam u 2021. i od početka pandemije kovid 19 na kome kompanije iz Srbije svoju ponudu predstavljaju uživo, uz prisustvo predstavnika firmi, PKS i RAS, navodi se u saopštenju.