Jedinstvena dozvola olakšaće zapošljavanje stranaca, a šta je sa uslovima rada

Biznis 01. apr 202315:53 26 komentara
gradilište, radnici
N1

Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici izmene i dopune Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca. Time se, kažu, omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

Posle toga se, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje takozvana jedinstvena dozvola.

Položaj stranaca u Srbiji trenutno uređuju dva zakona – Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca. U Srbiju, što zbog nedostatka radne snage, što zbog većih plata nego u svojim zemljama, dolaze radnici iz Turske, Kine, Rusije, Nepala, Indije… Neki podaci kažu da je samo u januaru ove godine izdato 4.000 dozvola za rad, a procenjuje se da su pravi brojevi i veći. Tačnih podataka o tome koliko ih radi u našoj zemlji nema.

POVEZANE VESTI

A ni položaj stranih radnika u Srbiji nije do kraja poznat. Poslednjih godina povremeno se čuju njihove priče o tome da rade u lošim uslovima, poput slučaja Linglong, o kojem je izveštavala i TV N1, ili da protestuju zbog neisplaćenih zarada. Takođe, o okolnostima pogibije tih radnika često se vrlo malo zna.

Kako se navodi u obrazloženju Vlade Srbije, predloženim zakonskim izmenama vrši se pre svega pojednostavljenje procedure, tako što se uvodi jedinstvena dozvola koja podrazumeva dozvolu za privremeni boravak i rad, koju izdaje nadležni organ u skladu sa propisima kojima se uređuje ulazak, kretanje i boravak stranaca.

Tim izmenama predviđa se da Nacionalna služba za zapošljavanje, umesto dosadašnjeg sistema izdavanja dozvole za rad, vrši procenu kojom se vrši ocena ispunjenosti uslova za zapošljavanje, posebne slučajeve zapošljavanja i samozapošljavanje stranca, kao vid prethodnog mišljenja u postupku izdavanja jedinstvene dozvole.

U ovom postupku za jedinstveno upravno mesto određen je nadležni organ Ministarstva unutrašnjih poslova. Nacionalna služba za zapošljavanje vrši procenu na osnovu ocene ispunjenosti uslova za radno angažovanje (koja može biti pozitivna ili odbijajuća), dok Ministarstvo unutrašnjih poslova donosi krajnju odluku u jedinstvenom postupku.

Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Takođe, jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji, saopštila je ranije Vlada Srbije.

Time se, dodaje, ubrzava čitav postupak.

Takođe, uvode se nove kategorije stranaca koji, na osnovu svog statusa, imaju pravo na rad bez obaveze pribavljanja jedinstvene dozvole.

Uvođenjem saglasnosti, koju će izdavati Nacionalna služba za zapošljavanje, strancu se omogućava promena osnova rada, promena poslodavca, kao i zapošljavanje kod dva ili više poslodavaca tokom perioda važenja jedinstvene dozvole.

A predloženim zakonskim rešenjima uvode se i novi pojmovi, kao što su pojam jedinstvene dozvole, procene, saglasnosti i upućivanja na privremeni rad, dok je pojam upućenog lica preciznije definisan. Takođe, unapređene su odredbe koje se odnose na upućena lica, kojim se detaljnije uređuju njihova prava iz rada, dok su privremeno zaposleni na teritoriji Srbije.

Digitalizacijom postupka biće omogućeno i podnošenje zahteva iz inostranstva, kao i kompletno preuzimanje relevantnih podataka službenim putem. To znači da će Nacionalna služba za zapošljavanje na osnovu direktne razmene službenih podataka vršiti ocenu ispunjenosti uslova za zapošljavanje stranca.

Kako se kaže u obrazloženju, navedene izmene će doprineti boljem pozicioniranju Srbije, u smislu uvećanog obima investicija u Srbiju, posebno kada je u pitanju angažovanje stručnjaka sa nedostajućim znanjima i veštinama koji obavljaju poslove od interesa za Srbiju.

Izmene zakona usvojene su u četvrtak, i biće poslate Skupštini Srbije na usvajanje.

Komentari (26)

Vidi sve komentare