Još jedan igrač na tržištu kupuje dugove prema bankama u stečaju

Ekonomija 18. maj 202410:45 3 komentara
Shutterstock

Uz već poznatih 11 firmi koje su proteklih godina kupovale dugove preduzeća prema bankama u stečaju, pojavio se još jedan igrač na tržištu. Naime, u dokumentu koji je objavila Agencija za osiguranje depozita stoji još jedno ime - ODM Collection iz Beograda. Ova firma je, uz ABL Solvent i EOS Matrix, kupovala potraživanja Univerzal banke u stečaju.

Univerzal banka je u stečaju od 3. februara 2014. godine, sad već više od deset godina.

Novčana sredstva banke, na dan 15. april ove godine, iznosila su 371.779.167,13 dinara, objavila je Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik banaka u stečaju.

Najveći deo ovog iznosa, 350 miliona dinara, nalazi se u oročenim depozitima u tri banke: Intezi, Poštanskoj štedionici i OTP banci.

Deo iznosa – 109,5 miliona dinara – rezervisan je za isplatu poverilaca po prethodnim deobama.

Deo od 72,9 miliona dinara rezervisan je za isplatu preostalih obaveza poverilaca prvog isplatnog reda po određenim rešenjima iz 2020. i 2021. godine, dok je iznos od 36,55 miliona dinara namenjen za isplatu poverilaca koji se nalaze u četvrtom isplatnom redu. Reč je o isplati samo određenog procenta iznosa koji banka u stečaju  duguje poveriocima u ovom isplatnom redu.

Agencija napominje da su poverioci drugog i trećeg isplatnog reda isplaćeni u celosti.

Međutim, deo novca namenjenog za isplatu poverilaca – a to su oni kojima Univerzal banka još duguje – moraće da se izdvoji za firme ABL Solvent i ODM Collection.

Prodati i dugovi koji još „ležu“ na račun banke

Razlog što se deo novca izdvaja za ove firme je što su pojedini dužnici čiji su dugovi prema banci prodati novim vlasnicima, i dalje nastavili da uplaćuju novac na račun Univerzal banke u stečaju.

A, taj novac više ne pripada banci – već firmama za naplatu potraživanja. Zato mora da se izdvoji iz stečajne mase i uplati firmama koje su novi vlasnici dugova preduzeća.

„Pored iznosa rezervacije novčanih sredstava za određene isplate poverilaca po prethodnim deobama, Univerzal banka u stečaju je u obavezi da vrši rezervisanje novčanih sredstava i za potraživanja prijemnika ustupljenih potraživanja ABL Solvent i ODM Collection po osnovu uplata novčanih sredstava za namirenje potraživanja dužnika koji su ustupljeni navedenim prijemnicima, a koja su od datuma ustupanja uplaćivana na račun Univerzal banke a.d. Beograd u stečaju„, navodi se u Nacrtu rešenja za delimičnu deobu četvrtog isplatnog reda, koji je objavila Agencija.

Iznos rezervisanih sredstava po osnovu potraživanja dva prijemnika ustupljenih potraživanja, od 15. aprila 2024, iznosi ukupno 25.465.840,95 dinara, od čega se na ABL Solvent doo, odnosno EOS Matrix doo Beograd, odnosi 25.411.380,50 RSD (potraživanje ustupljeno 19.04.2021.godine), a na ODM Collection doo iznos od 54.460,44 RSD (potraživanje ustupljeno 01.03.2024.godine).

Ko je kupio čije dugove

Podsetimo, ukupno 11 firmi u proteklih nekoliko godina otkupilo je od Agencije za osiguranje depozita dugove koje su preduzeća i institucije iz Srbije imali prema bankama i osiguravajućim društvima u stečaju. Reč je, kako je u septembru prošle godine objavio Savet za borbu protiv korupcije, o vrednosti dugova od 1,27 milijardi evra, koji su plaćeni svega 61 milion evra.

Najviše dužnika na objavljenom spisku nalazi se kod novog poverioca – preduzeća ABL Solvent iz Beograda.

Prema podacima Saveta, od 11 firmi koje su otkupile dugove preduzeća prema bankama i osiguravajućim kućama u stečaju, sedam su otkupile dugove samo po jednog preduzeća, jedna firma je kupila dugove dva preduzeća, dok su EOS Matrix, ABL Solvent i Worbax od Agencije za osiguranje depozita otkupili teško naplativa potraživanja prema najviše preduzeća.

Potraživanja banaka i osiguravajućih kuća u stečaju kupovala su sledeća preduzeća: EOS Matrix, ABL Solvent, BK Tesla, A.T.N. Electronics, Šumadija Realestate, svi iz Beograda. Potom: Dijamant nekretnine Novi Sad, Uniroyal Group Sremska Mitrovica, Avangarda Suites Beograd, Mekonta Investment Group Beograd, PEK Agrar iz Miljevića i Worbax iz Beograda.

Ovom spisku sada treba dodati i – ODM Collection doo Beograd.

Ko je u kom redu

Kada banka ode u stečaj, poverioci kojima banka duguje svrstavaju se u takozvane redove. Stečajni poverioci nižeg isplatnog reda namiruju se tek nakon što se namire poverioci iz višeg isplatnog reda.

Prema Zakonu o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, postoji sedam isplatnih redova poverilaca.

Potraživanja poverilaca banke u stečaju utvrđuju se na ispitnom ročištu i isplaćuju po sledećim redovima prioriteta (isplatni redovi):

1) potraživanja poverilaca preostalih nakon isplate iznosa depozita osiguranih u smislu zakona kojim se uređuje osiguranje depozita;

2) potraživanja po osnovu javnih prihoda dospela u poslednja tri meseca pre otvaranja postupka stečaja, osim doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih;

3) potraživanja Narodne banke Srbije, uključujući i potraživanja po osnovu kredita odobrenih banci koja nisu namirena u potpunosti zbog razlike u vrednosti sredstava obezbeđenja;

4) potraživanja poverilaca po osnovu depozita, osim depozita banaka i drugih finansijskih institucija;

5) potraživanja drugih poverilaca, osim poverilaca iz tač. 6) i 7) ovog člana;

6) potraživanja poverilaca po osnovu subordiniranih obaveza banke;

7) potraživanje poverilaca koji su i akcionari banke, izuzev potraživanja po osnovu osnivačkog kapitala koje se namiruje iz viška deobne mase u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečaj privrednih društava.

Obaveštenje za poverioce Univerzal banke

Odbor poverilaca stečajnog dužnika Univerzal banke obavestio je sve stečajne poverioce, čija su potraživanja utvrđena zaključkom Privrednog suda u Beogradu, kao i stečajne poverioce čija su potraživanja osporena i nalaze se u tekućim parnicama, da je stečajni dužnik „sačinio i predao Privrednom sudu u Beogradu Nacrt rešenja za delimičnu deobu četvrtog isplatnog reda, u koji se može izvršiti uvid svakoga dana počev od 15. maja na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, kao i u pisarnici suda, a radi stavljanja eventualnih primedbi na isti u zakonskom roku.

Osim na elektronskoj tabli suda, ovaj nacrt objavljen je i na internet stranici Agencije za osiguranje depozita i Univerzal banke u stečaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare