Još jedan primer „uspešnog“ poslovanja stranih fabrika: Wieland Electric najavio zatvaranje pogona

Ekonomija 02. mar 202420:25 69 komentara

Još jedan primer uspešnog poslovanja stranih fabrika u Srbiji koje usled toga smanje proizvodnju, broj radnika i na kraju zatvore fabriku. Wieland Electric, smešten u Čačku najavio je zatvaranje pogona, jer su takvi, kažu, ekonomski tokovi u svetu.

Kada smo objavili da je Wieland Electric u Čačku smanjio proizvodnju, ali i broj radnika, jer su praktično ostali bez posla, od menadžmenta ove nemačke fabrike smo dobili poprilično oštar demanti.

Rekli su da su zadovoljni trenutnom situacijom, da su zarade iznad minimalnih i da će takav trend nastaviti i u narednom periodu. Ali, posle tri meseca, stiglo je ono što smo i naslutili. Fabrika je zatvorena, a 125 radnika, uglavnom žena, ostalo je bez posla.

Pročitajte još

„Uglavnom je reč o mladim devojkama i ženama, odnosno mladim majkama. Većinski je ženski kolektiv. To su osobe koje treba da započnu porodični život ili već imaju malu decu“, kaže Violeta Marković iz Narodne stranke.

Wieland Electric je kako navode u saopštenju, „zbog napete ukupne ekonomske situacije na ciljanim tržištima“ sada primoran da zatvori proizvodni pogon u Čačku do kraja maja.

„Veoma nam је žао što smo morali da donesemo ovako tešku odluku. Profesionalnost, kvalifikovanost i posvećenost zaposlenih u Srbiji nas је impresionirala od samog početka do danas. Isplatićemo zaposlenima dodatni bonus za njihovu posvećenost i predanost poslu, pored otpremnine na koju svakako imaju pravo“, saopštili su iz fabrike.

Ali, prema svedočenju pojedinih radnika, atmosfera u fabrici nije bila baš kako su Nemci opisali u saopštenju.

Kako Marković objašnjava za N1, pritisci na radnike su krenuli od trenutka kada su u fabrici postavljeni šefovi iz Srbije.

Kaže i da se dešavalo da se radnice i povrede na poslu.

„Onda se krenulo sa podizanjem normi. Zahtevi da se ostvari što više rezultata. A to je jedna vrsta pritiska. Ako vas stalno pozivaju na razgovor i opominju da ne dostižete normu koja se non stop uvećava, kako se to drugačije zove“, kazala je Marković.

Menadžment ove fabrike je negirao da je bilo mobinga i povreda na poslu. Iz kompanije su čak naveli da je fabrika imala izuzetne rezultate u produktivnosti od preko 93 odsto.

Reagujući na priču koju smo objavili u novembru prošle godine iz Wieland Electric su rekli da i pored negativne kampanje koja se vodila protiv njih, oni su zadovoljni poslovanjem u Srbiji. Rekli su i da imaju dalje planove, ali tada nisu rekli da se oni ne odnose na razvoj poslovanja, već na zatvaranje fabrike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare