Još nisu svi Beograđani dobili rešenja o porezu na imovinu: Računi pristižu žiteljima Čukarice i Voždovca

Ekonomija 10. jul 202417:27 11 komentara
Shutterstock/Andrew Angelov

Gradska sekretarka za javne prihodeu Beogradu Violeta Nićiforović u utorak je za RTS navela da "za četiri opštine nije završeno izdavanje poreskih rešenja" i da će rešenja o porezu na imovinu za njih biti doneta u narednih nekoliko dana. Danas su poreska rešenja, prema navodima čitalaca N1, stigla u e-sandučiće građanima Čukarice i Voždovca. Preostale dve opštine na ovom "spisku" su Novi Beograd i Palilula.

„Doneta su rešenja o porezu na imovinu za 13 opština, ostale su Čukarica, Novi Beograd, Palilula i Voždovac. Rešenja će za njih biti doneta u narednih nekoliko dana. Rešenja se donose opštinu po opštinu, tako se radi već nekoliko godina“, rekla je Violeta Nićiforović u utorak za Beogradsku hroniku RTS.

Ona je pojasnila da, prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svi građani koji imaju otvoreno e-sanduče ne eUpravi, dobijaju rešenja u elektronskom obliku, a da je „zakonom propisano da ne može da se bira da li neko želi tako“.

Nekom veći porez, nekom isti kao 2023.

Pojedini obveznici su ovaj put dobili veći iznos poreza u odnosu na prethodnu godinu.

Violeta Nićiforović ukazuje da je osnovica za porez nepromenjena i da se „sada plaća realni iznos poreza“.

Naime, kako je navela za RTS, u prethodne dve godine poreska osnovica se povećala, a iznos poreza za uplatu bio je manji nego što je proizilazilo iz obračuna poreza.

Sada toga nema, pa građani plaćaju pun iznos.

„Godine 2022. propisano je da porez ne može biti veći od poreza za 2021, a osnovica je povećana. Za 2023. je povećanje poreza moglo da ide do pet odsto, iako je osnovica povećana. Te 2022. i 2023. građani su plaćali manje nego što im je bio obračunat porez po poreskoj osnovici. Svako može videti to po svom rešenju“, objasnila je gradska sekretarka.

Podsetimo, redakciji N1 javljali su se čitaoci iz Beograda koji su dobili poreska rešenja na imovinu koja glase na znatno veće iznose u odnosu na prošlogodišnja.

Jedan čitalac naveo je da mu je mesečna rata oko 2.000 dinara veća, što čini 8.000 dinara više na ime celog poreza i ukazuje da mu nije obračunata amortizacija.

Druga čitateljka , koja živi u opštini Zvezdara, dobila je ratu gotovo 3.000 dinara veću – što znači da joj je godišnji porez na imovinu uvećan gotovo 12.000 dinara. Osim što je dobila veći porez zbog izostanka odluke Grada o zabrani rasta iznosa poreza za više od pet odsto u odnosu na prošlu godinu, ona čak nije dobila ni punih 50 odsto poreskog umanjenja po osnovu prijavljenog prebivališta na toj adresi. Zakon o porezima na imovinu, naime, dozvoljava da umanjenje od 50 odsto na ime prijavljenog prebivališta iznosi maksimum – 20.000 dinara.

Ovo je sve rezultiralo time da, iako Grad Beograd nije prošle godine usvojio odluku o prosečnoj ceni kvadrata, pa se računa da su cene iste kao 2022, svi građani u Beogradu imaju istu poresku osnovicu kao 2023, ali nemaju svi isti iznos poreza kao što su imali godinu pre – pošto nema dodatnog ograničenja da porez ne sme da poraste više od pet odsto u odnosu na lane.

Ovo je najviše finansijski pogodilo građane koji žive u novijim stanovima, u zonama grada gde se kvadrati kupuju i prodaju po rastućim cenama.

Koliko iznosi cena kvadrata po odluci Grada Beograda iz oktobra 2022. koja se odnosi na porez za 2023, a sada i za 2024. možete pročitati OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare