Još tri mame ostale bez subvencija za stan – uslovi ispunjeni, država ih odbila

Biznis 01. avg 202208:00 > 09:48 63 komentara
Shutterstock

Još tri mame, koje su decu rodile ove godine i ispunjavale sve uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana, javile su se portalu N1 navodeći da ih je - država odbila. Sve tri su, uz bebe stare najviše tri meseca, obijale pragove državnih institucija jureći dokumentaciju i overavajući papire potrebne za ovu pomoć države, koja u stvari predstavlja refundaciju 20 odsto vrednosti kupljene kuće ili stana. I sve tri su odbijene iz istog razloga: zbog dugotrajne procedure i kupovine na kredit morale su sa prodavcima stanova da potpišu kupoprodajne ugovore nekoliko dana pre nego što su državi poslale zahtev. Država je to smatrala razlogom za odbijanje jer su - upravo zbog tih ugovora - u trenutku podnošenja zahteva imale nekretninu u vlasništvu, što je neispunjavanje osnovnog uslova.

Teorija je jedno, a praksa sasvim drugo. U to su se, pored Dajane i Igora Jovanović iz Subotice, uverile i Novosađanke Marina Pavlović i Anja Janković, kao i Katarina Jelisavčić Marković iz Beograda.

Pročitajte još:

Ove tri mame su, redom, odbijene za subvenciju iako su ispunjavale sve uslove – i kada je reč o visini plate svoje i svog partnera-supružnika, i kada je reč o neposedovanju bilo kakve nekretnine, i kada je reč o rađanju deteta u 2022. godini. I svima u rešenjima piše isti razlog – u katastru postoji zabeležba o promeni vlasništva nad stanom za koji traže subvenciju.

Zvanični podaci kazuju da je do sada odobreno samo četiri ovakve subvencije – toliko je za portal N1 potvrđeno u Ministarstvu za rad, a sada je poznato da ima bar četiri majke koje su za ovu pomoć države u okviru mera populacione politike – odbijene.

Sva četiri slučaja odnose se na kupovinu stanova iz bankarskog kredita.

Anja: U upravi mi rekli da može ugovor

Anja Janković iz Novog Sada kaže da je službenik gradske uprave zadužen za prijem zahteva za subvenciju za kupovinu prvog stana potvrdio da može da preda i kupoprodajni ugovor.

“Mi smo postupali po uputstvu referenta kojeg je postavilo ministarstvo i koji je zadužen za podnošenje zahteva za subvenciju na teritoriji Novog Sada. On je navodno pre svakog našeg koraka proveravao kako i šta treba sa Ministarstvom za rad, i potvrdio nam je da možemo da podnesemo ugovor o kupoprodaji stana uz zahtev. Zbog toga su nas na kraju – odbili”, kaže Anja Janković.

Ona ističe da je potrebno bar mesec dana da se prikupe svi papiri.

“A svaki dokument se, naravno, plaća. Posle treba najmanje dva meseca da obrade zahtev za subvenciju. A u međuvremenu treba da te čeka investitor sa kojim potpisuješ predugovor, pa da te čeka banka beskonačno dok oni ne odgovore. Postave čoveka da odgovori na naša pitanja i nedoumice, da nas uputi, usmerava i pregleda dokumentaciju koju predajemo i na kraju dobijemo – pogrešna uputstva”, ogorčena je Anja Janković.

Marina: Katastar kaže drugačije od ministarstva

Marina Pavlović iz Novog Sada. ističe da je njena banka zahtevala potpisan kupoprodajni ugovor da bi odobrila kredit. A država, da bi odobrila subvenciju, traži dokaz da je kredit odoben, ali da ugovor još nije potpisan.

“Kada su objavili uslove za subvenciju, mi smo već imali potpisan predugovor za kupovinu stana”, počinje svoju priču za portal N1 Marina Pavlović.

Ugovor o kupoprodaji stana potpisan je 18. marta, a zahtev za subvenciju predat je 12. aprila.

“Ugovor o kupoprodaji stana potpisala sam 18. marta, a ministarstvo je navelo u rešenju kao razlog odbijanja što je u katastru na taj dan upisana zabeležba o upisu prava svojine nad stanom. Međutim, ja sam u dokumentaciji predala dokaz iz katastra – uverenje izdato na dan 23. marta da nemam nijednu nekretninu u vlasništvu”, kaže Marina Pavlović.

Ona kaže da je prva u Novom Sadu predala dokumentaciju za subvenciju.

“Duže od mesec dana sam sama sa bebom, koja se rodila 10. januara, skoro svaki dan po tri, četiri sata išla od službe do službe i prikupljala dokumenta. Predala sam i dopunu koju su mi tražili za partnera. U gradskoj upravi je tim od njih troje zadužen za predaju zahteva. Oni su je pregledali i rekli su da je to u redu, videli su da sam predala i ugovor o kupovini”, kaže Marina Pavlović.

Katarina: Krivi što nismo uradili kako je neko zamislio

Katarina Jelisavčić Marković iz Beograda je sa suprugom pozajmila novac za kaparu za stan, očekujući da će dobiti subvenciju pošto su ispunjavali sve uslove.

“Ali, jedno je teorija. U praksi postoji mnogo prepreka i mi, u stvari, ne znamo kako sleduje u praksi, a onda smo sami krivi što nismo uradili onako kako je neko zamislio”, kaže Katarina za portal N1.

Pročitajte još:

Stan su, kaže, kupovali preko agencije i putem bankarskog kredita. Morali su da naznače sve rokove još u predugovoru, upravo zbog čekanja na subvenciju.

Sa prodavcem stana potpisuje predugovor 26. aprila, a 26. maja na osnovu njega potpisuje ugovor o kreditu sa bankom. Ugovor o kupovini nekretnine potpisuje 2. juna, a zahtev za subvenciju predaje 13. juna.

“U samoj uredbi nigde ne piše da ne sme da se potpiše ugovor o kupoprodaji stana. To znam, brat mi je advokat. Ne bih nijednog trenutka svesno ugrozila sebe i potpisala ugovor, a da to ne sme. Pošto je 13. juna bila isplata novca – tada je banka pustila pare – od tog momenta smo mi vlasnici. U rešenju od strane države da mi je zahtev odbijen upravo se pozivaju na dve zabeležbe u katastru – o upisu hipoteke i promeni vlasništva”, navodi Katarina.

Prvu sumnju da će imati problem sa subvencijom dobija upravo na dan puštanja kredita.

“U momentu kada 13. juna odlazim u banku, od tog trenutka kreće sumnja i agonija – šta se dešava. Jer, meni u banci govore da je dolazilo nekoliko žena da se raspita za kredit zbog subvencije i da banka razmišlja da digne učešće na 30 odsto. Jer, i banka nije sigurna da li može da ima problem sa ovim kreditom, pošto žene koje dobiju subvenciju imaju zabranu otuđenja stana pet godina. Šta se dešava ako ne mogu da plaćaju rate? Hoće li banke smeti da aktiviraju hipoteku i prodaju njihov stan? Tako da ni banka nije sigurna. Od tog momenta sam imala crv sumnje šta će biti sa mojom subvencijom”, navodi Katarina.

Katarina se pismom obratila i kabinetu premijerke i kabinetu predsednika Srbije, ukazujući sa kojim se problemom susrela pri konkurisanju za subvenciju. Odgovor od premijerke, kaže, nije dobila, dok je odgovor iz kabineta predsednika – stigao.

“Ja ne kupujem stan da bih ga sutra prodala. Mi u tom stanu živimo. Novac smo pozajmili, jer smo verovali da će neko drugi da nam da ono što nam sleduje. To su mnogo krupni i ozbiljni potezi, da bi neko hteo nekoga da izigra. Ovo su sve informacije koje se lako provere”, navodi Katarina Jelisavčić Marković, poručujući drugima koji žele da podnesu zahtev za subvenciju – “da razmisle da li u to da ulaze i na koji način”.