Jovanović: Veze sa Lukašenkom Karićima donele veoma unosne poslove u Belorusiji

Biznis 28. maj 202114:29 > 15:121 komentar
N1

Novinarka KRIK-a Bojana Jovanović izjavila je u emisiji Studio N1 Live da je međunarodno novinarsko istraživanje otkrilo da je porodici Karić bliskost sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom obezbedila zavidnu poslovnu poziciju u toj zemlji kao i brojne veoma unosne građevinske poslove. Kako je istakla Jovanović, pored unosnih građevinskih poslova, Karići su došli i do državnog zemljišta vrednog oko 800 miliona evra i značajnih poreskih olakšica u Belorusiji.

„Kolege iz Belorusije su pod velikim pritiskom tokom istraživanja s obzirom na to kakva je situacija u toj državi. Za razliku od njih, poznata naša porodica Karić stoji mnogo bolje, i ima zavidnu poslovnu poziciju, kako je pokazalo istraživanje. Na prvom mestu važno je istaći da su tamo kompanije ove porodice dobile velike građevinske projekte i da su obećavale futuristički izgled grada. Ispostavilo se da ništa od toga nije napravljeno, ali to nije zaustavilo da porodica Karić i dalje dobija nove poslove, iako svaki put nisu uradili ono što su obećali“, navela je Jovanović.

Ona je dodala da uprkos svemu, Karići dobijaju veliku podršku od države, odnosno od predsednika Lukašenka. Kao potvrdu za to naglašava dobijanje ogromnog državnog zemljišta koje je, prema njenim rečima, vredno milijardu dolara.

Povezane vesti

„Osim toga, omogućeno je predsedničlkim dekretom da ne plaćaju porez na dobit, tako da imaju znatne poreske olakšice. Drugi građevisnki investitori su u podređenom položaju tamo, a niko od njih nije hteo da govori za KRIK, shodno tome da su se plašili od odmazde ukoloiko javno progovore o tome“, rekla je Jovanović.

Objašnjava da ne postoje informacije kako je došlo do jačanja veza porodice Karić sa beloruskim predsednikom, kao i da predstavnik porodice Karić u Belorusiji tvrdi da ne postoje nikakve specijalne veze.

„Nije želeo nikakve detalje o tome da iznosi, ali ono što znamo je da je 2006. godine Bogoljub karić napustio Srbiju zbog istrage koja je otvorena protiv njega, a ticala se najviše preduzeća Mobtel. Bio je osumnjičen da je izvlačio novac iz te kompanije, i nakon toga je završio u Belorusiji. Tamo je većimao neke poslove, ali je pokrenuo i nove. U pitanju su veliki građevinski poduhvati koji su nastali zahvaljujući podršci i dobrim vezama koje je ostvario tamo“, rekla je Jovanović.

Navodi da su njene beloruske kolege otkrile da je građevinski sektor z toj zemlji bio pod državnom kontrolom, kao i da je u poslednjih nekoliko godina došlo do promena.

„U Minsku je većina građevinskih projekata bila sprovođena od strane državnih firmi, ali se situacija promenila u korist privatnih kompanija, i upravo su Karićeve dobile najveće građevinske projekte. U pitanju su tri kompanije koje su profitirale sa prelaska od državne na privatnu građevinu“, kazala je Jovanović.

U novinarskom istraživanju se navodi da su neki članovi porodice predsednika Lukašenka bili zaposleni u firmama porodice Karić.

„U pitanju je snaha Lilija Lukašenko, i ona je bila zaposlena u jednoj od kompanija, a u zvaničnim dokumentima se vodila kao zamenica direktora. Međutim, predstavnici kompanije Karić su demantovali to i rekli da ona više ne radi tu. Ono što je zanimljivo je da ona i dalje vodi jednu od galerija koja se nalazi u tržnom centru koji je u vlasništvu porodice Karić. Kolege iz Belorusije su pokušale da joj postave pitanja, ona je to odbila, ali je zanimljivo da je tada pokazivala slike maloj grupi posetilaca upravo u prisustvu Bogoljuba Karića“, otkriva Jovanović.

Zbog veza sa predsednikom Lukašenkom, napominje da je najveća kompanija porodice Karić u Belorusiji došla pod udar sankcija Evropske unije, ali su ipak uspeli da posluju promenom vlasništva.

Ona je napomenula da su nezavisni novinari u Belorusiji pod velikim pristiskom, a da su kolege koje su sa njom radile na ovoj priči nekoliko puta privođene u policiju, a na neko vreme su morali čak i da izbegnu iz zemlje i da rade iz inostranstva.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar