Kad Vučić računa plate, od 2014. „renesansa“ – realnost, ipak, kaže nešto drugo

Ekonomija 27. nov 202119:23 > 19:26 71 komentara

Kolika je plata u Srbiji bila pre sedam godina, a kolika je danas - pitanje je kojim se sve češće javno bavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iako neretko tvrdi da su se tektonske promene dogodile od kada je na vlast došla Srpska napredna stranka i da su zarade sada znatno veće u odnosu na 2014. oni koji prate ta kretanja poručuju da se predsednik služi kalkulacijama zarad zavaravanja građana. Kažu i da šef države iznosi različite cifre, kada poredi plate u odnosu na ranije godine.

Zlatno doba i ekonomski tigar – tako predsednik Aleksandar Vučić govori o Srbiji kad pravi poređenje sa zemljama u regionu. A kako bi građanima dočarao da su plate za poslednjih sedam godina skočile, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, često u ulozi ministra finansija, iznosi računicu.

„Ja ću da vam pokažem da uporedim plate – 2014. posle naših mera fiskalne konsolidacije i 2021. Srbija – prosečna plata 330 evra, Srbija danas – 556 evra, ovde je bilo – minus 165 evra, mi smo došli na plus 41, za samo sedam godina – tektonske promene“, rekao je Vučić 16. oktobra.

PROČITAJTE I:

„To sve ništa nije tačno – prosečna mesečna zarada na nivou republike za 2014. je iznosila 379 evra, a u trenutku kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast je iznosila 379 odnosno 380 evra“, objašnjava Milena Popović iz Istinomera.

„S tim u vezi, treba, recimo podsetiti, da su plate od 2001. do 2008. porasle gotovo četiri puta – sa 100 evra otprilike na 370, a mi sad nismo dostigli ni polovinu tog nekog povećanja“, rekao je ekonomski novinar Mijat Lakićević.

Lakićević dodaje i da je predsednik Alekandar Vučić više puta pokazao da najave o povećanju plata ostaju samo na rečima.

„On je još 2016. u januaru obećao za 2017. platu od 500 evra, to se nije desilo, nego se desilo tek prošle godine, sa zakašnjenjem od tri godine, ali sve vreme su oni to ponavljali, tako da su stekli utisak da žive mnogo bolje nego što zaista žive“, kaže Lakićević.

A još bolji život predsednik najavljuje već za kraj godine – kada će prosečne plata dostići 610 evra.

„Sve ove izjave predsednika države o prosečnoj zaradi zapravo služe tome da nas uvere da sada živimo u nekom ekonomskom i prevrednom blagostanju i da skrenu pažnju često sa kritika koje se odnose na račun vladavine prava, na korupcionaške afere i sve druge stvari koje ne funkcionišu u državi“, smatra Milena Popović.

Pojedini ekonomski stručnjaci upozoravaju i da je Srbija od dolaska Srpske napredne stranke na vlast duplirala spoljni dug, sa 15 na 30 milijardi evra i da su plate delimično menjane zahvaljujući zaduživanju.

Razduživanje – kako kažu – na naplatu tek dolazi.