Kada carinici mogu da vam zaplene automobil kojim putujete

Ekonomija 12. feb 202208:57 > 14. feb 2022 11:43 121 komentara
Uprava carina

Zaplenili su neprijavljeni luksuzni sat vredan više od sto hiljada evra, ali su - baš zbog vrednosti sata - carinici zaplenili i automobil u kojem su putnici pokušali da ga prokrijumčare. Kao razlog što se pleni i automobil - porše karera - navedeno je da "vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz robe". Kako u Upravi carina objašnjavaju za portal N1, automobil može biti oduzet i po osnovu velike vrednosti robe koja se krijumčari, ali i zbog toga što je - namerno prepravljan za potrebe krijumčarenja. Sve je to, ističu, propisano zakonom.

Zaštitne mere oduzimanja prevoznog sredstva, ističu sagovornici portala N1, propisane su Carinskim zakonom.

Pročitajte još:

„Prevozno sredstvo koje se koristi za prevoz robe koja je predmet prekršaja, propisano je članom 272 , oduzeće se ako vrednost pomenute robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva, kada je vlasnik tog prevoznog sredstva znao ili mogao znati da će se ono koristiti za prevoz robe koja je predmet izvršenja prekršaja“, ističu u Upravi carina.

U istom članu Carinskog zakona navodi se da će se prevozno sredstvo oduzeti bez obzira na vrednost robe koja je predmet prekršaja i na vrednost prevoznog sredstva, ako je vozilo posebno konstruisano, adaptirano, izmenjeno ili na bilo koji drugi način prilagođeno svrsi sakrivanja robe.

„Dakle, prevozno sredstvo može biti oduzeto i na osnovu velike vrednosti robe koja se krijumčari, ali i zbog toga što je namerno prepravljano za potrebe krijumčarenja“, pojašnjavaju u Upravi carina.

Jedan od takvih slučajeva je bio upravo pomenuti slučaj zaplene  na prelazu Preševo.

Uprava carina

Luksuzni sat “patek filip“, čija je vrednost procenjena na 115.000 evra, nalazio se na ruci makedonskog državljanina koji je upravljao poršeom nemačkih tablica. Za sat, kako se navodi, putnik nije posedovao nikakvu prateću dokumentaciju.

„Kako je propustio da robu prijavi na ulasku u Republiku Srbiju, ručni sat marke ‘patek filip’ čija je vrednost procenjena na iznos od 115.000 evra privremeno je zadržan, a kako vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz robe, privremeno je oduzet i automobil“, naveli su u Carini.

Sudski postupak vodio se po ubrzanoj proceduri, pošto je reč o stranom državljaninu.

„Prekršajni sud u Preševu je doneo prvostepenu presudu kojom je izrečena novčana kazna od 150.000 dinara i zaštitna mera oduzimanja robe -ručnog sata “patek filip“ i prevoznog sredstva ‘porše 911 karera'“, navela je Uprava carina.

Šta će biti s poršeom

Carinske prekršaje, koje otkriju carinski službenici, dalje procesuiraju prekršajni sudovi po mesnoj nadležnosti.

„Sud je instanca koja pravosnažnom presudom odlučuje o krajnjoj sudbini robe oduzete u prekršaju, kao i o zaštitnim merama“, pojašnjavaju u Upravi carina.

Tako, ukoliko sud pravosnažnom presudom naloži da se roba iz prekršaja trajno oduzme, u zavisnosti od prirode robe sud donosi i odluku o daljem postupanju sa njom.

„Kada je u pitanju roba široke potrošnje, nalaže se prodaja te robe na javnim licitacijama. Isto se dešava i sa vozilima oduzetim u prekršajima iz bilo kog razloga“, pojašnjavaju za portal N1 u Upravi carina.

Objedinjenog podataka koliko je vozila oduzeto zbog toga što je roba u prekršaju vredela više od trećine samog vozila – nema.

Taj podatak moguće je sagledati, pojašnjavaju sagovornici portala N1, samo uvidom u svaku pojedinačnu presudu.

„Zadatak carinske službe je da podnese prekršajnu prijavu i sprovede konačnu odluku suda, odnosno organizuje javnu licitaciju na kojoj će roba za koju je tako naloženo – biti prodata“, ističe Uprava carina.

Javne licitacije organizuje Uprava carina po carinarnicama kada se za prodaju prikupi dovoljna količina robe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare