Kada QR kodom potvrđujete da ste to vi: Digitalni identitet u telefonu

Biznis 16. jun 202220:191 komentar

Ako dižete kredit ili otvarate račun bez odlaska u banku, proverava se vaš identitet na nekom drugom mestu uz vaše prisustvo, ili bez njega. Čini se kao uobičajena rutina, ali iza toga stoje godine vrednog rada IT stručnjaka koji su omogućili da jednim QR kodom na telefonu možete da potvrdite da ste to vi. Na tom rešenju nekoliko godina radi srpsko-meksički startap Incode. Vrednost kompanije procenjena je na preko milijardu dolara, zapošljava 50 IT stručnjaka samo u Srbiji - inženjere sa Elektrotehničkog fakulteta, Matematičkog kao i Fakulteta organizacionih nauka. Direktor lokalne kancelarije Incode, Jovan Jovanović za Infobiz objašnjava kako izgleda digitalna verifikacija preko QR koda.

„Osoba se digitalno verifikuje od kuće tako što pošalje sliku lične karte i sliku svog lica. Mi poredimo sliku lica sa slikom iz lične karte i radimo dodatne verifikacije lične karte i vašeg selfija u kojima proveravamo da li je stvarno ta osoba iza kamere“, navodi Jovanović.

Pročitajte još:

Ova tehnološka rešenja za prepoznavanje lica koriste se u bankama, na fudbalskim stadionima, u hotelima…

„Navijač pre dolaska na stadion mora da verifikuje svoj entitet – da pošalje svoju ličnu kartu i sliku svog lica. Tada dobija svoj QR kod koji čuva u telefonu i to je njegov digitalni indentitet. Kada dođe na stadion, čovek koji ga pušta da uđe prethodno skenira njegov QR kod u kojem se nalazi, kažemo – matematička reperezentacija njegovog lica“, objašnjava sagovornik Infobiza. 

Kada je reč o bezbednosti, on ističe da je „vaš digitalni identnitet – samo vaš“.

„Može da stoji samo na telefonu i da se nikad ne pojavi na nekom serveru. Vi birate s kim ćete da ga podelite…“, navodi Jovanović. 

Na opasku šta se dešava kada se hakuje telefon i da li je moguća krađa identiteta, Jovanović kaže:

Čak i da se to desi – taj neko će morati da se pojavi sa svojim licem – doći će do nepoklapanja jer je na QR kodu neko drugo lice“, ističe Jovan Jovanović.

Komentari

Vaš komentar