Kada sendvič košta 1.844 dolara

Biznis 26. jul 202215:283 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Da piletina i salata u običnom Subway sendviču može da košta čak 1.844 dolara, nedavno se uverila Džesika Li iz Australije. Ona je, po povratku sa odmora iz Grčke, tokom čekanja na nastavak leta, na aerodromu u Singapuru kupila sendvič i uz dozvolu stjuardese ga unela u avion. Polovinu je pojela tokom leta, ostatak spakovala i potom - zaboravila na njega. Podsetile su je vlasti u Australiji, prilikom sletanja u Pert. Prema navodima Vašington posta, pošto je zaboravila da u formularu prijavi da ima nepojeden sendvič, prekršila je australijski Zakon o biološkoj bezbednosti, pa joj je "razrezana" kazna od - 1.844 dolara. Njena priča ubrzo je postala viralna na TikToku, pa se umešao i sam Subway lanac restorana brze hrane, pokušavši poklonom Džesiki da - umanji trošak.

Najskuplji sendvič na svetu je u šampanjcu pohovani i zlatnim listićima posuti sendvič sa sirom iz njujorškog Serendipiti 3 restorana, koji se prodaje za 214 dolara. Ali, jedna žena je na kraju, kako piše Vašington post, platila osam puta veći iznos za polovinu Subway sendviča koji je zaboravila da prijavi kada je sletela u Australiju, nakon presedanja u Singapuru.

Ova greška koštala je Džesiku Li (19) tačno 2.664 australijska dolara, što je oko 1.844 američkih dolara, i učinila je poznatom na TikToku.

@_jessicaleeee Australian government tings 🥰🥰 starting that OF back up again to SURVIVE the next few months #fyp #australia #subway #boujee ♬ original sound - Jessica Lee

Priča o tome kako je pileći sendvič sa zelenom salatom postao „najskuplji sendvič ikada“, kako je to rekla Džesika, počinje kada je počela da oseća  posledice džet lega, pošto je sa partnerom preletela više od 12.800 kilometara za 24 sata.

Umorna zbog vremenske razlike i „ekstremno gladna“, jedva je dočekala presedanje u Singapuru kako bi mogla da jede. Čekala je, kaže, u redu da bi kupila sendvič u Subway lancu restorana brze hrane.

„Pre nego što sam ušla u avion, pitala sam predstavnike avio-kompanije da li smem da unesem sendvič i rekli su mi da mogu“, kaže Džesika Li.

Na kraju je pojela polovinu sendviča, a ostatak ostavila u svoju torbicu sa čokoladama.

Na taj sendvič je zaboravila sve do provere prtljaga prilikom sledanja u Pert. Pošto nije označila odgovarajuća polja na obrascu deklaracije – prekršila je australijski Zakon o biološkoj bezbednosti, propis osmišljen da spreči štetočine i bolesti da uđu u zemlju.

Vašington post navodi da Australija striktno sprovodi svoje zakone o biološkoj bezbednosti. To znači da svi putnici i prtljag podležu pregledima, koji uključuju rentgenske aparate, pse-detektore, fizičke preglede i ispitivanja.

Dolaznim putnicima se takođe daje obrazac da deklarišu svaku rizičnu robu uključujući hranu, životinjske proizvode i biljni materijal. Nepoštovanje može dovesti do niza kazni, među kojima je i krivično gonjenje i ukidanje viza i dr.

„Kada nas je policajac pogledao i rekao: ‘Da, ovo će biti blizu tri hiljade’, samo sam počela da plačem i plačem“, kaže Džesika Li.

Te noći, mešavina džet-lega i anksioznosti zbog kazne sprečila ju je da zaspi.

Njena priča u TikTok klipu, koju je ispričala „sa nadom da se to nikome drugom neće dogoditi“ za nekoliko sati imala je hiljade pregleda i komentara.

Od prošle srede ujutro, video je pregledan više od 1,3 miliona puta, navodi Vašington post.

Oglasio se i Subway

U jednom od komentara na njen TikTok video, označen je i Subway uz poziv kompaniji „da joj pomogne“. Nekoliko minuta kasnije, iz kompanije su kontaktirali Džesiku Li i rekli joj da bi voleli da pomognu, iako ne mogu da plate kaznu.

Uz vaučer za sendviče u vrednosti od 1.844 dolara, Subway joj je poslao i paket brendiranih proizvoda, koje je Džesika „otpakovala“ pred kamerom, u još jednom TikTok klipu.

Komentari

Vaš komentar