Kako izgleda poreska računica frilensera na osnovu novog predloga države

Biznis 30. mar 202110:5486 komentara
Freelancer, frilenser
Shutterstock

Po novom predlogu države, kako su izračunali u Udruženju radnika na internetu, dug po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa u proteklih pet godina ne bi imali samo frilenseri koji su mesečno zarađivali do 200 evra. Već oni koji su prihodovali 300 evra mesečno plaćali bi godišnji porez od 544 evra, a sa 500 evra prihoda nameti bi porasli na godišnjih 4.613 evra. Ovi iznosi, kako navode, biće još veći kada se na njih dodaju tekući porezi i doprinosi.

Za 14 sati zakazan je sastanak predstavnika Vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu. Novi predlog, koji je frilenserima juče uputila država, nije naišao na dobru ocenu udruženja. Naprotiv, ocenjen je kao – gori od prethodnog.

Predlog države, smatraju u udruženju, neće omogućiti da 80 odsto frilensera ne plaća poreze i doprinose za proteklih pet godina, već samo oni koji prihoduju do 200 evra.

Udruženje radnika na internetu sinoć je predstavilo detaljnu računicu urađenu prema novom predlogu Vlade Srbije.

U prvoj tabeli reč je o iznosima koji se godišnje plaćaju za stari dug, a u drugoj tabeli su izračunati tekući porezi i doprinosi, zatim rata za stari dug, i iznos koji frilenseru mesečno preostane za život.

Udruženje radnika na internetu

Za stari dug računica frilensera izgleda ovako: Od ostvarenog prihoda oduzme se neoporezivi minimum od 18.300 dinara (godišnje je reč o 219.600 dinara) i 43 odsto takozvanih normiranih troškova (to je poresko oslobođenje koje bi bilo priznato frilenserima i po starom predlogu). Ostatak predstavlja poresku osnovicu na koju se plaća 20 odsto poreza, 25,5 odsto doprinosa za PIO, i 10,3 odsto doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Iz tabele se vidi da je poreska osnovica kod mesečnog prihoda od 200 evra – nula dinara, pa stoga ne bi ni bilo starog duga.

Kako prihodi rastu, tako raste i poreska osnovica, pa samim tim i nameti frilensera za prethodni period.

Kada je reč o tekućim prihodima, po navodima Mirana Pogačara, predsednika Udruženja radnika na internetu i Katarine Pavlović, pravnice udruženja, novi predlog predviđa izmenu.

„U predlogu stoji da od oktobra, pretpostavljamo ove godine, više neće biti normiranih troškova, već samo neporezivog minimuma od 18.300 dinara“, ukazali su.

Računica bi, prema udruženju, od oktobra 2021. godine izgledala ovako: Od mesečnog prihoda oduzima se neoporezivi minimum od 18.300 dinara. Na ostatak ide porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za PIO i zdravstvo po pomenutim stopama.

Koliko se plaća za 200, 300, 500 evra

Tako je ukupno poresko opterećenje za frilensera koji zarađuje 200 evra (23.500 dinara) – 2.902 dinara mesečno, što predstavlja 12,3 odsto njegovog prihoda. Tu nema rate za stari dug.

Frilenser koji zarađuje 300 evra, na ime starog duga imaće ratu od 533 dinara, a novog 9.458. Stopa opterećenja prihoda mu je 28,3 odsto, a za život će mu preostati mesečno 25.259 dinara.

Onaj koji zarađuje 500 evra mesečno imaće poresko operećenje 22.571 dinara za tekuće obaveze, još 4.517 dinara rata za stari dug, što je iznos od 27.088 dinara mesečno.

„To znači da će frilenser koji mesečno zarađuje 500 evra državi plaćati 46,1 odsto svojih prihoda. Za život će mu mesečno ostajati 31.662 dinara“, ukazala je Katarina Pavlović.

Frilenser koji zarađuje 1.000 evra državi će mesečno plaćati tekuće obaveze od 55.354 dinara, ratu za stari dug 14.477 (ukupno 69.830), dok mu za život ostaje mesečno 47.670. Stopa nameta za ovog frilensera je, prema računici udruženja – 59,4 odsto.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu najavili su da će otići na današnji sastanak u Vladu Srbije.

„Bukvalno su nam dali isti predlog kao u februaru, s tim što je u budućnosti još gori za frilensere, jer neće biti normiranih troškova, pa je situacija 10 puta gora“, naveo je Pogačar.

Podsetimo, Udruženje radnika na internetu imalo je tokom januara nekoliko sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija, Poreske uprave Srbije i kabineta premijerke. Predlog koji im je država ponudila u februaru su odbili smatrajući da bi takvim načinom oporezivanja frilenseri bili prinuđeni da polovinu svog prihoda tokom narednih deset godina uplaćuju u državnu kasu. Bunili su se i zbog doprinosa koje treba da plaćaju za PIO i zdravstveno osiguranje za proteklih pet godina u situaciji kada im staž ne bi bio priznat.

Iz Ministarstva finansija juče je najavljeno da će novim predlogom 80 odsto frilensera biti izuzeto od plaćanja poreza i doprinosa za prethodnih pet godina, te da će 20 odsto preostalih imati mogućnost reprograma duga na 10 godina.

Na sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, u vezi sa oporezivanjem frilensera pozvano je još jedno udruženje, ali ne u isto vreme kao i Udruženje radnika na internetu, već – dva i po sata ranije.

Komentari

Vaš komentar