Kako poslodavci zaobilaze Zakon o radu: Zauvek na ugovoru na određeno

Ekonomija 21. apr 202220:50 > 20:52 21 komentara

U Srbiji najviše zaposlenih, skoro 1,7 miliona ima ugovore na neodređeno vreme. Na određeno vreme radi pola miliona radnika, a ugovori o toj vrsti radnog angažmana često su predmet zloupotrebe. O tome govori i vest da je veći broj radnika u valjevskom Krušiku radio na određeno vreme i devet godina, iako zakon propisuje da takav angažman traje dve godine. Advokatica Ninoslava Vasić iz Leskovca, koja je zastupala oštećene radnike u sudskim postupcima, za Infobiz je govorila o nepoštenoj praksi poslodavaca i kršenju zakona o radu. "Svi mi znamo da možemo kod jednog poslodavca, na jednom radnom mestu, da radimo najduže dve godine na određeno vreme i da nakon toga imamo pravo da tražimo preobražaj radnog odnosa na neodređeno vreme. Ali, to u praksi - nije tako", kaže gošća Infobiza.

Ninoslava Vasić ističe da, prema njenom iskustvu, radnicima se menjaju ugovori o radu na određeno vreme tako što se prebacuju s jednog radnog mesta na drugo – i oni posle dve godine ne dobijaju ugovor o radu na neodređeno, već nastavljaju da rade kao i do tada.

Pročitajte još:

„Preduslov da bi kod ugovora na određeno došlo do preobražaja na ugovor na neodređeno vreme je da jedna osoba obavlja iste poslove na jednom radnom mestu, kod istog poslodavca, duže od dve godine. Tada ugovor na određeno mora da se preobrazi u ugovor na neodređeno“, navodi Ninoslava Vasić.

Poslodavci to, međutim – izbegavaju i rešavaju tako što radnicima uručuju nove ugovore na određeno vreme radi obavljanja – različitih poslova.

„Primećujem da je sve više i ugovora o privremeno povremenim poslovima (PPP). Radnici sa takvim ugovorima nemaju status zaposlenih , angažovani su maksimalno 120 dana za privremene poslove za kojima poslodavac ima potrebe“, navodi gošća Infobiza.

Institut ugovora o PPP se, kaže Vasić – zloupotrebljava.

„Toga je sve više u lokalnim samoupravama i kod javnih preduzeća. Kod njih je u poslednjih desetak godina to mehanizam zloupotrebe od strane vlasti – oni često radnicima uručuju te ugovore o PPP, pa ih menjaju, radnike prebacuju na drugo radno mesto, drže ih u šaci radi agitovanja za vladajuću stranku i prikupljanja sigurnih glasova. Takvih je lica za teritoriju Leskovca sve više u poslednje vreme“, navodi gošća N1.

Kada je reč o pokretanju sudskog postupka protiv poslodavaca – ovi radnici se plaše da će snositi posledice. Uz to, dodaje, u tom postupku su im potrebni  i svedoci, a retko ko se od kolega, kaže – usuđuje da svedoči.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare