Kako profesionalni sertifikati mogu da vam pomognu da dođete do odlično plaćenog posla?

Promo

Ukoliko biste pitali stručnjake kako da povećate svoje šanse za uspeh na današnjem tržištu rada, većina bi vam savetovala jedno: budite spremni na profesionalno usavršavanje. Međutim, šta to zapravo podrazumeva?

Ukratko, reč je o sticanju novih veština kroz različite tipove treninga, radionica ili konferencija. Profesionalno usavršavanje ne samo da vam donosi više znanja i pozicionira vas kao eksperta u određenoj oblasti već ima i direktan uticaj na razvoj vaše karijere, napredovanje u pozicijama i uvećanje zarade.

Jedan od najefikasnijih načina ovakvog usavršavanja jeste pohađanje obuka za sticanje profesionalnih sertifikata. Za većinu poslodavaca kandidat koji ima odgovarajući sertifikat zapravo ima potvrdu o svojoj obučenosti za odgovarajuću poziciju i dokaz da je spreman da samostalno uči i usavršava se. Zbog toga, kandidati koji mogu da se pohvale sa nekim od traženih sertifikata lakše dolaze do sjajno plaćenih pozicija i brže napreduju u karijeri.

Šta su profesionalni sertifikati?

Pojedine ugledne kompanije i organizacije dodeljuju sertifikate koji su potvrda specifičnih znanja i veština neophodnih za uspešno obavljanje određenih poslova. Da biste dobili jedan takav sertifikat, potrebno je da ispunite odgovarajuće uslove, prođete obuku i položite test. Profesionalna sertifikacija predstavlja industrijski standard i može biti neophodna za karijerni napredak.

Za razliku od diploma koje podrazumevaju višegodišnje školovanje i šire znanje, obuka za sticanje sertifikata traje znatno kraće i fokusirana je na usvajanje specijalističkih i brzo primenjivih znanja. Takođe, dok diploma ima neograničeno trajanje, mnogi sertifikati moraju periodično da se obnavljaju.

U zavisnosti od oblasti, danas postoji veliki broj sertifikata koje možete steći. Tako su za IT oblast među najpopularnijim oni koje izdaju Microsoft, Adobe, Autodesk, CompTIA, Linux Professional Institute i druge ugledne IT kompanije i organizacije, dok su u oblasti savremenog poslovanja i marketinga posebno cenjene potvrde koje izdaju Odeljenje za međunarodne ispite Univerziteta u Kembridžu, Chartered Management Institute, Institute of Commercial Management i drugi.

Bez obzira na to da li radite u IT-ju, marketingu ili poslovnom sektoru, vaše šanse za napredovanje, veću zaradu i sveopšti uspeh u karijeri biće znatno veće ukoliko posedujete neki od cenjenih sertifikata iz svoje oblasti.

5 mogućnosti koje vam profesionalni sertifikati donose u karijeri

1. Veća šansa za zaposlenje

Određeni poslodavci zahtevaju od kandidata da imaju odgovarajuće sertifikate i to je često jedan od osnovnih uslova za konkurisanje, dok za većinu drugih sertifikati služe kao dokaz da posedujete znanja i veština iz konkretne oblasti. Zato kandidati koji mogu da se pohvale nekim od internacionalno priznatih sertifikata imaju najbolje šanse da se izdvoje od konkurencije, što potvrđuje i istraživanje koje je sprovela CompTIA, jedna od vodećih kompanija u profesionalnoj IT sertifikaciji.

2. Povećanje zarade

Stručnjaci smatraju da posedovanje relevantnih sertifikata može da poveća vašu zaradu za čak 20%. Takođe, kada poslodavci insistiraju na odgovarajućim znanjima za određene pozicije, čija potvrda su upravo sertifikati, oni obično nude i veće zarade. To znači da se ulaganje u sticanje sertifikata isplati na duže staze.

3. Profesionalni razvoj i napredovanje

Zaposleni koji poseduju sertifikate imaju direktno svedočanstvo o svojim znanjima i veštinama, ali i pokazuju poslodavcima da su posvećeni svom profesionalnom razvoju i da teže napredovanju. Svaka kompanija priželjkuje takve radnike i rado ulaže u njih.

Promo

4. Internacionalno priznanje

Sertifikati koje izdaju ugledne svetske kompanije predstavljaju međunarodno priznanje za veštine koje, za razliku od mnogih diploma, nije potrebno nostrifikovati. Dakle, ukoliko ste ambiciozni da radite za poslodavce iz različitih zemalja, sertifikati će vam to omogućiti bez dodatnih komplikacija.

5. Širenje mreže kontakata

Treninzi za sertifikaciju uglavnom podrazumevaju interakciju sa uglednim profesionalcima iz vaše industrije i tako vam, osim novih znanja i veština, omogućavaju da proširite mrežu kontakata i stvorite nove prilike u karijeri. Ukoliko se imaju u vidu istraživanja koja kažu da se zahvaljujući netvorkingu popuni čak 85% radnih mesta, onda je jasno koliko je upoznavanje novih kolega važno za vašu karijeru.

Profesionalna sertifikacija može da predstavlja važan alat kako na početku karijere, tako i u njenim kasnijim fazama. Ukoliko izaberete sertifikate koji su relevantni za vašu oblast i vaše profesionalne želje, imaćete veće šanse za plaćenije poslove, napredovanje i veću zaradu. A evo kako u Srbiji možete najlakše i najbrže doći do nekih od najcenjenijih svetskih sertifikata.

Kako izabrati pravi sertifikat?

Nisu svi sertifikati jednaki, niti će vam svaki biti od koristi za napredak u karijeri. Kada razmatrate koji sertifikat da steknete, treba da vodite računa o sledećim stvarima:

– da li je sertifikat odgovarajući za vašu oblast;

– koliko je tražen i cenjen kod poslodavaca;

– da li se uklapa u vaša interesovanja i dugoročne ciljeve.

Na primer, ukoliko radite u oblasti marketinga, onda za vašu karijeru može biti od značaja sertifikat koji izdaje Chartered Institute of Marketing (CIM) ili Google za svoje Ads i Analytics platforme. Menadžeri bi trebalo da obrate pažnju na prestižnu sertifikaciju koju izdaje International Project Manager Association (IPMA), dok su kod poslovnih ljudi uvek popularni sertifikati koje izdaje Cambridge Assessment International Education ili Institute of Commercial Management iz Velike Britanije. Ovde možete pogledati listu nekih od najtraženijih sertifikata iz oblasti savremenog poslovanja, marketinga, HR-a i preduzetništva.

IT važi za oblast u kojoj se sertifikati posebno traže. Tako većina poslodavaca (72%) često zahteva sertifikat kao kvalifikaciju za posao ili ga vide kao važno sredstvo za profesionalni razvoj i trening, ali i kao potvrdu da kandidat želi da se razvija i stiče odgovarajuća znanja i stručnost.

Neke od najvrednijih i najtraženijih sertifikata koje mogu steći programeri, administratori i softver testeri izdaju ugledne IT kompanije i organizacije kao što su Microsoft, CompTIA, Oracle, Cisco, Python Institute, Certiport, Pearson VUE i ISTQB. Dizajneri će posebno profitirati ukoliko se odluče za sticanje neke od potvrda koje izdaju Autodesk i Adobe. Da saznate koji su sve sertifikati traženi u IT oblasti, pogledajte ovde.

ITAcademy i BusinessAcademy – najlakši način da iz Srbije dođete do uglednih sertifikata iz IT oblasti i savremenog poslovanja

Nije uvek lako naći trening centre koji omogućavaju polaganje za sertifikaciju, a još je teže naći one koji istovremeno nude i obuku. Srećom, u našoj zemlji postoje institucije koje na jednom mestu omogućavaju sticanje nekih od najvažnijih profesionalnih sertifikata, kao i obuku za njihovo polaganje:

ITAcademy i BusinessAcademy organizuju obuku i polaganje za odgovarajuće sertifikate koji se šalju direktno sa adresa uglednih svetskih institucija. To znači da znanje koje steknete u ovim školama ima istu težinu kao da ste ga sticali u velikim IT i poslovnim centrima u Evropi i Americi.

Do međunarodno priznatih dokumenata koji će predstavljati vašu referencu za uspešnu karijeru možete doći jer ove ustanove rade na najvišem nivou partnerstva sa vodećim institucijama i kompanijama. Microsoft, Adobe, Autodesk, CompTIA, Linux Professional Institute, Odeljenje za međunarodne ispite Univerziteta u Kembridžu, Chartered Management Institute i Institute of Commercial Management samo su neke od adresa sa kojih vam može stići priznati sertifikat nakon uspešno položenih ispita.

Posetite ITAcademy ili BusinessAcademy i započnite svoju profesionalnu sertifikaciju.