Kako rešiti problem mlekara: Prelevmani ugasili jedan požar, izazvali drugi

Biznis 11. mar 202319:13 komentara

Na adresu predsednice Vlade Ane Brnabić stiglo je pismo Evropske komisije u kom se traži da Srbija povuče prelevmane, odnosno takse na mleko, jer je time prekršila Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji. Brisel kritikuje to što je Vlada pre skoro mesec dana odlučila da zaštitna taksa za mleko iz uvoza bude 15 dinara po litru mleka i za pojedine sireve od 30 dinara po kilogramu. Proizvođači mleka za N1 kažu da su im usvojene promene donekle pomogle, ali da situacija mora da bude mnogo bolja kako bi mlečno govedarstvo opstalo.

Dan nakon što su proizvođači mleka ponovo protestovali u Šapcu i od države zatražili da se povećaju premije za mleko, stimulansi po grlu i da se uvede zaštitna cena mleka, iz Evropske komisije su predsednici Vlade Ani Brnabić poslali pismo.

„Evropska komisija traži od Srbije da povuče uvedene prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Srbija nije ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer nije konsultovala EU pre uvođenja tih mera i nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje“, navodi se u pismu.

POVEZANE VESTI

A da su mere koje su uvedene dobre i da idu na ruku poljoprivrednicima, pre skoro mesec dana – uveravala je ministarka poljoprivrede.

„Gde smo uveli dodatni namet za mleko koje se uvozi od 15 dinara po litri i za gaudu, odnosno kačkavalj, od 30 dinara po kilogramu, tako da pokušavamo da stabilizujemo stanje i sa tom odlukom, mislim da je ta odluka jako važna za naše srpske proizvođače, kako bi zaustavili pad cena otkupnog mleka ovde na tržištu i na taj način zaštitili srpskog proizvođača“, kazala je ministarka Jelena Tanasković 20. februara ove godine.

„Što se tiče tih 15 dinara na uvoz jedne litre mleka, to je jako dobro i to je dosta pomoglo nama proizvođačima mleka da nam se ne obara cena mleka, a što se tiče tih 30 dinara po kilogramu sira – to je jako malo – uvoznici uvoze kilogram sira za 2,7 evra, to je negde oko 320 dinara, a proizvodna cena sira košta mlekaru od 650 do 700 dinara po kilogramu, jednostavna ta taksa na uvoz mora biti oko 320-330 dinara da bi mlekare uspele da prodaju svoje proizvode“, tvrdi Vukašin Baćina, predstavnik proizvođača mleka iz Banata.

Sagovornik N1 dodaje i da je veliki problem proizvođača mleka to što država dozvoljava trgovačkim lancima i uvoznicima da uvoze jeftine mlečne proizvode, što domaćim mlekarama stvara veliki problem – jer nemaju gde da prodaju svoju robu.

„Mi ćemo imati problem, za 10 dana nećemo imati kome da predamo mleko, jer su mlekare pune zaliha, jednostavno trgovački lanci i uvoznici uvoze mleko i mlečne proizvode koji su mnogo jeftiniji iz Evopske unije, a jeftiniji su zato što Evropska unija subvencioniše svojim proizvođačima izvoz, što bi se reklo u našem narodu – daju im i kapom i šakom samo da se izveze mleko, jer jednostavno ne izvoze ga za Rusiju pa su sad pretrpani sa mlekom i sirevima“, pojašnjava Baćina.

Pojedini stručnjaci poručuju da je država napravila loš potez u slučaju prelevmana. Kažu da je tim potezom delimično htela da utiša nezadovoljne mlekare i tako napravila štetu na drugoj strani prekršivši Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji. Pošto su obe strane trenutno nezadovoljne – ostaje pitanje – da li će Vlada povući odluku o taksama za mleko i mlečne proivode ili će će zbog protesta mlekara da popusti pod njihovim pritiskom i poveća ih?