Kako smo došli do inflacije: „Srbija kao kuća na tri sprata, sve slavine odvrnute, a TA peć na četvorci“

Ekonomija 22. sep 202322:15 25 komentara

Iako je veći deo 2023. godine već prošao, poslanici Skupštine Srbije tek u petak su razmatrali izveštaj Fiskalnog saveta za prethodnu godinu. Vlada nije štedela, sve je potrošeno - kaže Fiskalni savet, i kritikuje praksu vlasti da deli novačnu pomoć građanima i privredi. I dok građani ne znaju kako da se izbore sa inflacijom, u skupštinskom životu poslanika - problemi su druge prirode.

Olako, bez previše ekonomske logike – po tom principu je vlast trošila državni novac u 2022. Fiskalni savet podvukao je crtu i proračunao da su pare za razne vidove pomoći građanima i privredi iz budžeta bile neselektivne.

„Ide široko, daje se i onima kojima ne treba, ne stimuliše proizvodnju ili bar jedva stimuliše, a dodatno za 2023. godinu ovaj najnoviji paket mera sa rebalansom i posle rebalansa može da utiče i na dodatno povećanje inflacije“, kazao je na odboru Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog Saveta.

Ili… rečima poslanika opozicije: troškarilo se kao da sutra ne postoji.

„Recimo uzmete jednog domaćina kuće, koja ima dva sprata, tri, otvorite sve slavine, voda teče, kazanče curi, uključene sve termoakumulacione pećke na četvorku u svim sobama…“, slikovito je objasnio situaciju Nenad Mitrović iz Demokratske stranke.

Račun je već stigao na naplatu, jer su se svi potezi vlasti sada prelili na inflaciju… Zbog toga, kao i obično, najviše ispaštaju građani.

A iako je redovni profesor Ekonomskog fakulteta, a tokom karijere bio i istraživač na Harvardu i Prinstonu, predsedniku Fikslanog saveta je na skupštinskom odboru održana lekcija.

„Jedna stvar je biti profesor i gledati eksel tabelu, a druga stvar je otići i voditi neku kompaniju“, objasnio je Dušan Bajatović, poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) i direktor Srbijagasa profesoru Petroviću.

A nije lako voditi ni dijalog, jer se ubrzo sa priče o ekonomskoj teoriji i praksi prešlo u svađu, opomene i preklapanja.

Veroljub Arsić (SNS): Kolega Zečeviću…

Zoran Zečević (Zavetnici): Nemojte me prekidati, ne nalazite se u mesarskoj radnji, nego na Odboru…

Arsić: Izričem Vam opomenu.

Zečević: A vi meni da budete učitelj sa nekom srednjom školom…

Arsić: Izričem Vam drugu opomenu.

Zečević: Daj mi reč.

Arsić: Nema više oduzeo sam Vam reč, upravo sad.

I tako, u međuvremenu, moglo se čuti da bi aktuelna ekonomska politika Vlade mogla da doprinese da infalcija potraje, da zabrinjava rast javnog duga, ali i da su neophodne mere za smanjenje siromaštva… Izveštaj Fiskalnog saveta je usvojen, ali uz jasnu poruku Dušana Bajatovića: „Vlada vlada!“,0