I dalje se ne zna ko rukovodi Ikarbusom, radnici treću godinu bez plata

Biznis 03. okt 202119:39 > 21:3710 komentara

Kakva je budućnost fabrike Ikarbus - nekadašnjeg lidera u domaćoj proizvodnji autobusa? Radnici kažu da dve i po godine nisu primili platu, da su poslati na prinudni odmor, dok bivši zaposleni navode da im je firma ostala dužna nekoliko zarada. Direktor Ikarbusa za N1 kaže da fabrika ne radi skoro dve godine i da nema sredstava za isplatu radnika. Uprkos tome, na fotografijama koje su dostavljene našoj redakciji, vidi se da se u pogonima Ikarbusa remontuju kineski autobusi.

Po godinama postojanja blizu je stotog rođendana. U slučaju Ikarbusa – to je za sada jedina lepa vest, jer je godinama na spisku fabrika koje su u Srbiji odjednom stale. Od gigantskog  preduzeća – Ikarbus se sveo na 23 zapsolena. koji su mesecima na prinudnom odmoru.

Povezane vesti

„Situacija je katastrofalna, mi već dve i po godine ne primamo platu, ne znamo šta ćemo“, kaže radnik Veselin Vukša.

N1: Šta vam kažu nadležni iz firme?

„Ništa nam trenutno ne govore“, dodaje on.

Osim sadašnjih radnika, u problemu su i oni koji su fabriku napustili i uzeli otpremninu. Kažu da im je Ikarbus.

„Ja sam firmu napustio u martu prošle godine i meni je firma ostala dužna sedam zarada i osam prevoza“, kaže bivši radnik Branko Zorkić.

Bivša radnica Ikarbusa Gordana Dimitrijević kaže „Ikarbus nam je ostao dužan u proseku negde oko 3.000 evra, najbitnije je ono što mi hoćemo da znamo – ko sad upravlja firmom Ikarbus, ko je nama dužan taj novac i ko će nama da poveže radni staž“.

Zahvaljujući radnom stažu, Milić Pantić je uspeo da ode u penziju. Međutim, problemi za njega nastaju baš tada, jer je, kako kaže – otrkio da mu firma više od 10 godina nije uplaćivala doprinose.

„Nisu mi plaćene plate, prevoz, otpremnina za penziju, ama ništa nije plaćeno, premijerki sam pet puta pisao, predsedniku države tru puta pisao, Siniši Malom jednom pisao i niko mi nije izašao u susret“, kaže Milić Pantić.

I dok se sadašnji i bivši radnici bore da dobiju ono što im pripada, Nikola Jovanović iz Centra za loklanu samoupravu upozorava da Ikarbus „ispod žita“ održava uvozne kineske autobuse u pogonu fabrike, umesto da proizvodi svoje.

„Mi ne znamo gde ide novac od kog Ikarbus iznajmljuje hale Higeru i drugim špekulantima i to je strašno, jer umesto da imamo fabriku koja snabdeva Beograd našim autobusima, oni iznajmljuju halu i pojedine radnike direktnom konkurentu uvoznom Higeru, to je kriminal, to je nedopustivo i to je nešto od čega ni Beograd ni radnici Ikarbusa nemaju nikakvu korist“, kaže Jovanović.

Sve probleme dodatno „podgreva“ i to što se još uvek ne zna u čijim je rukama Ikarbus. Direktor fabrike Aleksandar Vićentić je za N1 u maju rekao da se nada da će privatizacija sa kineksom kompanijom biti gotova u junu, da bi nam sada u pisanom odgovoru naveo da je postupak privatizacije u toku i da se ne zna tačno kada će sve biti završeno. Potvrdio je i da se deo fabrike iznajmljuje.

„Kinenska kompanija Jinlong je u februaru 2019. otkupila dugovanja Ikarbusa i po implementaciji UPPR-a postaće vlasnik 59 odsta fabrike. Ceo proces je vrlo komplikovan zbog potrebe usaglašavanja stanja potraživanja sa velikim brojem poverilaca. Da bi naša kompanija mogla da plaća osnovne troškove – prisiljeni smo da mali deo poslovnog prostora Ikarbusa iznajmljujemo različitim kompanijama, što nije dovoljno ni za osnovno funkcionisanje fabrike, pa nismo u mogućnosti da isplaćujemo radnike koji su još uvek zaposleni u Ikarbusu“, kazao je Vićentić, direktor Ikarbusa.

A šta će biti preduzeto kako bi fabrika, koja je svojevremno predstavljana i kao partner Mercedesa, ponovo stala na noge i na osnovu čega su radnici mesecima na prinudnom odmoru, kad Zakon za tako nešto propisuje rok do 45 dana, iz Ministartsva privrede za N1 nisu odgovorili. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić nam je u SMS poruci odgvorio da Ikarbus nema nikakve veze sa gradom Beogradom i da je rukovodstvu ranije bilo ponuđeno da fabriku preuzme gradska uprava, ali da je to odbijeno. Goran Vesić je naveo – da ista ponuda i dalje važi.

Komentari

Vaš komentar