Kakve veze imaju Kampaco i EPS? Šta se dešava dok se čeka da Norvežani uvedu red

Biznis 01. apr 202319:41 15 komentara

Nakon što je deo Srbije, pre godinu i po, ostao bez struje zbog loženja blata umesto uglja, iz vrha države govori se o potrebi odgovornijeg i stručnijeg upravljanja EPS-om. Hoće li stabilno snabdevanje građanima obezbediti ono što se sada planira za EPS - transformacija tog javnog preduzeća u akcionarsko društvo? Država će kao osnivač EPS-a odlučiti da li će resorna ministarka biti jedini član buduće Skupštine akcionara EPS-a, poručuju za N1 iz Ministarstva eneregetike i rudarstva. Stručna javnost u toj reformi vidi samo još direktniji uticaj vlasti na to preduzeće, a deo sindikata najavljuje generalni štrajk.

„Je li, dovodiš nam Norvežane, a nema Srba pametnih? A što si doveo Kampaca? A to ti se sviđa, a ovo ti se ne sviđa. A što si doveo celu petorku Partizana, a to ti se sviđa, a ovo ti se ne sviđa“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I dok se čeka da košarkaši, tj. stručnjaci iz Norveške obuku dres EPS-a, i dalje je nejasno kroz koje sve obruče to preduzeće, koje gubi utakmicu za utakmicom, prvo treba da prođe. Pitali smo nadležno ministarstvo koliko je izvesno da će promenom Statuta i transformacijom EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, ministarka Dubravka Đedović biti jedini član te nove Skupštine akcionara.

POVEZANE VESTI:

„Država je bila i izmenom Statuta je predviđeno da nastavi da bude stoprocentni vlasnik EPS-a. Država, kao osnivač EPS-a, ima obavezu da imenuje Skupštinu akcionara. Ko će biti u Skupštini akcionara odlučiće osnivač i to je ono sto je predviđeno statutom“, rekli su nam iz Ministarstva rudarstva i energetike.

„Sada ćemo imati još direktniji uticaj vlasti sa Skupštinom akcionara gde je jedini, ako je to tako, član ministarka. Jako ubrzano i efikasno bi se moglo sprovesti šta god odluče i šta je potrebno, a s druge strane iz Skupštine bi izbacili sindikate“, smatra novinar „Danasa“ Miloš Obradović.

A delu sindikata radnika EPS-a, koji predvodi Milan Đorđević, mnogo više od toga što će, kako kažu, ministarka birati kompletno rukovodstvo, smeta to što će, kako tvrde, EPS kao akcionarsko društvo umesto preduzeća za proizvodnju i trgovinu električnom energijom postati preduzeće samo za proizvodnju struje.

„To znači u prevodu da 16 hiljada radnih mesta se gasi, ne da ima viška, nego se gasi. Rudarski i termo sektor više neće postojati, postojaće samo hidroelektrane, zato što će trgovci, registrovani za prodaju električne energije, prodavati našu struju. Ako ne promene taj predlog odluke imaćemo generalni štrajk“, poručuje Milan Đorđević iz Sindikata radnika EPS-a.

A u rudniku spekulacija pojavila se i ona da Vlada razmišlja da bivšeg direktora EPS-a Milorada Grčića postavi na čelo Pro Tenta, firme koja blisko sarađuje sa EPS-om. I za to smo tražili odgovor nadležnog ministarstva.

„Preduzeće Pro Tent već je saopštilo da navodi o postavljanju bivšeg direktora EPS Milorada Grčića na čelo tog privrednog društva „nemaju veze sa istinom“. Koristimo priliku da zamolimo medije da sve informacije pre objavljivanja provere kako se u javnosti ne bi baratalo sa netačnim i često zlonamernim informacijama“, kažu u ministarstvu.

Država je još jednom kategorički odbacila navode da se planira privatizacija EPS-a.

Komentari (15)

Vidi sve komentare