Kamiondžijama prekipelo: Mađari puštaju 300 kamiona dnevno, vozači čekaju danima

Ekonomija 04. dec 202321:16 34 komentara

Hronični problem gužvi teretnih vozila na graničnim prelazima sa Evropskom unijom poslednjih nedelja se dodatno pogoršao, tvrde vozači kamiona koji su se obratili redakciji N1. Zbog kilometarskih kolona na granici sa Mađarskom, vozači su u četvrtak organizovali i višesatnu blokadu na graničnom prelazu Kelebija. Ko je krivac za gužve i postoji li rešenje ovog dugogodišnjeg problema?

Na Kelebiji ništa novo – kilometarske kolone kamiona pred kapijama Zapada uobičajena su slika.

Koliko dugo kamioni čekaju da pređu granicu?

„Evo još sat vremena i 24 sata sam ovde“, kaže jedan vozač.

„Od juče od tri sata čekamo, a nekad je i gore“, dodaje drugi.

N1: I koliko ćete dana provesti na putu kada se uračuna ovo čekanje?

„Pa realno bi bilo da okrenem krug za četiri dana. A sad ne mogu da ga okrenem bez šest“, poručuje.

Gube, kažu i vreme i novac. Sate i dane provode bez osnovnih uslova. Vozači traže da se ubrazaju i srpska i mađarska carina. Iz Uprave carina, pak, poručuju da daju sve od sebe.

„Uprava carina, kako tokom cele godine, tako i sada, prati i ulaže napor da se u komunikaciji sa graničnim službama susednih država iznađu mere koje bi skratile vreme čekanja na samim prelazima. Posebno napominjemo da razlog dužih zadržavanja apsolutno nije usporen rad službenika Uprave carina Republike Srbije, jer carinska procedura ne traje više od nekoliko minuta, ali je međuzona konstantno puna“, navode iz Uprave carina.

Kažu i da su veće gužve uobičajene za ovo doba godine.

Broj vozila se dakle menja, ali ne i protokol mađarske carine, koji propisuje da kroz ovaj prelaz može samo 300 kamiona dnevno. Svima iznad te brojke, preostaje samo da se „naoružaju strpljenjem“.

„Najgore je što nije to do sad tako bilo, a zbog čega je sad ovako, ne znam“, kaže jedan vozač kojeg smo zatekli na granici.

A strpljenja je sve manje, pa su u znak protesta, u četvrtak, na nekoliko sati, sami blokirali svoju traku.

Protest odnosno blokada graničnog prelaza završena je u noći četvrtak na petak, oko ponoći, kada je vozače, kako smo nezvanično saznali, posetio predstavnik Ministarstva saobraćaja i obećao im da će „stvari biti bolje“.

Iz ministarstva nismo dobili zvaničnu potvrdu da se taj sastanak desio, pa ni odgovore na pianje koje korake preduzimajhu kako bi se situacija popravila.

Odgovor čekamo i od mađarske nacionalne carinske i poreske uprave, njima smo takođe postavili pitanja u vezi sa ovim hroničnim, dugogodišnjim problemom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare