Kapor: Prema dešavanjima na tržištu, nova postrojenja TE nam nisu potrebna

Ekonomija 28. maj 202118:18 > 18:25 13 komentara

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže da nam, prema onome što se dešava na tržištu, svako novo postrojenje termoelektrane nije potrebno.

Kapor podseća da je Srbija potpisnica mnogih sporazuma koji su deo našeg Ustava i da kršenjem tih sporazuma kršimo Ustav.

„Pre ili kasnije moramo se suočiti sa činjenicom da termoelektrane i grejanje na ugalj ne mogu da budu renatbilni, kao što imamo stalno nove mobilne telefone, to se dešava i u drugim sferama društva, pa i u energetici. Jeftinije je proizvoditi električnu energiju iz drugih izvora, vetra, solarna energija“,  smatra Kapor.

Kako kaže, termoelektrane se zatvaraju u mnogim državama i to ne samo zbog zdravstvenih problema.

Povezane vesti:

„Zaposlene u TE Kolubara B ne treba otpustiti, treba naći rešenje koje je primenjeno u drugim državama. Ne treba sutra da je zatvoimo, to je jedan proces“, rekao je.

Podsetimo, u ponedeljak je održan zbor upozorenja rudara Kolubare i Kostolca i zaposlenih u TENT-u, povodom odluke nadležnog ministarstva o prekidu gradnje i svih aktivnosti termoelektrane Kolubara B u tom mestu.

Kada je u pitanju gasifikacija, Kapor navodi da postoje razne studije, a da ona iz 2002. kaže da kada bi se rešio problem grejanja u Beogradu, rešio bi se i problem uvoza prirodnog gasa u Srbiji.

„Gas je preskup da bismo se na njega grejali“, poručuje stručnjak za energetiku.

Međutim, kaže, da će se potrošači grejati na najjeftiniji mogući način.

„To je na državnom nivou. Ima mnogo ljudi koji su na granici siromaštva. Mi gas kupujemo skuplje a prodajemo jeftinije, kao u Alan Fordu. Potrebno je pomoći ljudima da se izbave iz energetskog siromaštva“, dodaje.

Za ulaganje u hidroelektranu Buk-Bijela, Kapor kaže da mogu da postoje potencijalni problemi sa BiH, jer Srbija pravi plan sa Republikom Srpskom.

„Pravni entitet je država BiH i ulazimo u potencijalni problem sa međunarodnim sporazumima. Iskoristili smo veliki procenat našeg hidropotencijala, dok ne iskorišćavamo prednosti koje imamo u odnosu na EU, kao što su biomasa, na tome se skoro ništa ne radi. Nešto se radi po pitanju vetra, solarna energija može da bude efikasna i u Panonskoj niziji“, kaže Kapor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare