Kina najavila zaštitu interesa kompanija zbog dodatne carine EU na električna vozila

Ekonomija 13. jun 202412:06 4 komentara
evropska unija EU Kina
Shutterstock

Kina je veoma zabrinuta najavom Evropske unije da će uvesti kompenzacione carine na kineska električna vozila, te će preduzeti sve neophodne mere da odlučno odbrani legitimna prava i interese kineskih kompanija, izjavio je portparol Ministarstva trgovine Kine.

„Kina apeluje na EU da odmah ispravi svoje pogrešne prakse, efikasno primeni važan konsenzus postignut na nedavnom trojnom sastanku između Kine, francuskih i lidera i EU i da pravilno reši ekonomske i trgovinske nesuglasice kroz dijalog i konsultacije“, istakao je portparol, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Pročitajte još:

Odluke EU, ukazao je on, nemaju činjeničnu i pravnu osnovu i ocenio da je reč o čistom protekcionističkom činu koji stvara i eskalira trgovinska trenja i zapravo „podriva fer konkurenciju“ u ime „održavanja fer konkurencije“.

„Evropska komisija jednom rukom drži zastavu zelenog razvoja, a drugom drži štap ‘protekcionizma’, politizujući ekonomska i trgovinska pitanja i koristeći ih kao oružje. To nije u skladu sa duhom konsenzusa između kineskih i evropskih lidera o jačanju saradnje, negativno će uticati na atmosferu bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje Kine i EU i ne doprinosi interesima potrošača u EU“, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare