Kineska kompanija CRBC drugi najveći poreski dužnik u Crnoj Gori

Ekonomija 21. feb 202422:26 0 komentara
Savo PRELEVIC/AFP/Profimedia

Kineska kompanija "Čajna road and bridž korporejšn" (CRBC), koja je gradila prvu deonicu autoputa Bar-Boljare, drugi je najveći poreski dužnik u Crnoj Gori sa 11,2 miliona evra na kraju prošle godine.

Iz te kompanije i Poreske uprave Crne Gore nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa o poreskom dugu.

Prva na „crnoj listi“ dužnika je kompanija „Spic Ronge internešnel“, koja je učestvovala u poslu gradnje vetroelektrane na crnogorskom primorju „Možura“, a duguje 11,45 miliona evra, dok su aerodromi Crne Gore na sedmom mestu sa dugom od 4,37 miliona evra.

POVEZANE VESTI

Kineska kompanija je za gradnju autoputa, čiji je 41 kilometar koštao oko milijardu evra, imala je posebne poreske i carinske olakšice i isplaćeno im je, uključujući i podizvođače radova, 836 miliona evra iz državnog trezora.

Kompanija CRBC je prvu deonicu dugu 41 kilometar, koja povezuje periferiju Podgorice sa Kolašinom, gradila sedam godina, a završetak radova odlagan je pet puta.

Ta deonica je tek četvrtina planiranog puta, koji u dužini od oko 170 kilometara treba da spoji Bar i Boljare, na granici prema Srbiji.

Iz Poreske uprave nisu odgovorili RSE koliki je ukupan iznos oslobođenog poreza za kinesku kompaniju, dok za 2022. godinu finansijski podaci pokazuju da je CRBC završila u minusu gotovo 40 miliona evra.

Kompanija CRBC ima projekte i u Srbiji i ostalim zemljama regiona, a jedan od njih, sa Vladom Srbije, vredan je 3,2 milijarde evra, navodi RSE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!