Kineski predsednik: Kina planira da proširi uvoz iz Centralne i Istočne Evrope

Biznis 09. feb 202118:23 > 18:32 2 komentara
Si Đinping
STR / AFP

Kina planira da u narednih pet godina proširi uvoz iz zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) i da uveze robe bar za 170 milijardi dolara, izjavio je kineski predsednik Si Đinping. On je pohvalio saradnju između Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, rekavši da bi "17 plus 1, moglo da napravi i više od 18".

On je na video-samitu Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope rekao da su prošle godine kinesko-evropski odnosi napredovali uprkos uticaju pandemije koronavirusa, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Dve strane su u predviđenom roku završile pregovore o sporazumu o investicijama, potpisale sporazum o geografskim oznakama, radile na razvoju međusobnog partnerstva u digitalnoj saradnji i zelenoj saradnji, zajednički očuvale multilateralizam i reagovale na globalne izazove“, rekao je kineski predsednik u govoru.

Dodao je da je sada najbitnije fokusirati se na zajedničku borbu protiv pandemije i na oporavak privrede od njenih posledica.

„Kina je spremna da nastavi da obezbeđuje vakcine u skladu sa svojim mogućnostima i da doprinosi ravnopravnoj raspodeli i korišćenju vakcina kao globalnog javnog dobra“, rekao je on.

Istakao je da je Srbija dobila milion vakcina, da Mađarska sarađuje s kineskim proizvođačima, a Kina je spremna za saradnju sa svima koji je žele.

„Treba da sarađujemo u visokokvalitetnoj izgradnji ‘Pojasa i puta’, da unapređujemo realizaciju velikih projekata, poput brze pruge Beograd-Budimpešta, ali i da nastavimo da podržavamo razvoj teretnog železničkog prevoza između Kine i Evrope i da u potpunosti iskoristimo potencijal saradnje“, rekao je Si.

Istakao je da je neophodno jačanje saradnje u poljoprivredi, kulturi, prosveti, turizmu, sportu, medijima i omladinskom sektoru.

Kina je, naveo je on, spremna da jača saradnju sa zemljama CIE u sportu povodom održavanja Zimskih olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2022. godine u Pekingu.

Sastanci Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope se održavaju od 2012. godine radi jačanja saradnje u okviru inicijative „Pojas i put“ u nizu oblasti – trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.

Si Djiping je kao principe saradnje formirane tokom prethodnih devet godina naveo saradnju zasnovanu na zajedničkim dogovorima, svestranu saradnja na opštu korist, zajednički razvoj u procesu otvaranja i inkluzivnosti i neprestani rast zasnovan na inovacijama.

Si: Saradnja Kine i CIE nema nikakvu političku konotaciju

„Saradnja Kine i zemalja CIE je platforma od ogromnog značaja za transregionalnu saradnju“, ocenio je on i dodao da će „neprekidan razvoj“ Kine dati „snažnu moć oporavku i rastu svetske ekonomije“.

Saradnja Kina-CIE zasniva se na uzajamnom poštovanju i nema nikakve političke veze, rekao je Si na video konferencijskom Samitu, dodajući da su sve uključene zemlje, bez obzira na njihovu veličinu, ravnopravni partneri u mehanizmu saradnje koji uključuje opsežne konsultacije, zajednički doprinos i zajedničke koristi.

Povezane vesti

On je naveo da je postavljen višedimenzionalni okvir saradnje koji je pokrivao 20 i više sektora kako bi se osiguralo učešće svih zemalja CIE, prenela je kineska televizija CGTN.

„Imajući u vidu brige jednih i drugih, izradili smo planove i odlučili se za projekte zasnovane na nacionalnoj stvarnosti svake zemlje i podstakli sve zemlje da pronađu najbolji način da iskoriste svoje snage u saradnji“, rekao je Si.

Na video Samitu je na poziv Đjinpinga učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.