Kisić Tepavčević: Izmena zakona za cilj ima unapređenje politike zapošljavanja

Biznis 11. maj 202115:28 komentara
DARIJA KISIC TEPAVCEVIC
Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da predložene izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti imaju za cilj dalje unapređenje politike zapošljavanja.

Ona je istakla da se izmenama precizira da su Strategija zapošljavanja i prateći Akcioni plan osnovni dokumenti javnih politika u oblasti aktivne politike zapošljavanja.

Obrazlažući poslanicima predlog izmena zakona, Kisić Tepavčević je rekla da je Vlada Srbije u februaru i martu ove godine, na predlog Ministarstva, usvojila novu Strategiju zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, čiji je opšti cilj uspostavljanje stabilnog i održivog rasta zaposlenosti, kao i Akcioni plan za period od 2021. do 2023. godine.

Ministarka je dodala da su u Strategiji predviđene mere aktivne politike zapošljavanja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, Roma i Romkinja i drugih ranjivih kategorija nezaposlenih.

„U cilju sprovođenja Strategije izrađen je Akcioni plan za trogodišnji period. Njime su utvrđene mere aktivne politike zapošljavanja koje će se sprovoditi u naredne tri godine, a to podrazumeva dodatne obuke, subvencionisano zapošljavanje, samozapošljavanje, javne radove i posebne mere za osobe sa invaliditetom“, rekla je ministarka.

Kako je rekla, planira se da aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini obuhvate više od 18.000 osoba, 2022. godine 20.165 osoba, a 2023. godine više od 21.205 nezaposlenih osoba.

„Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive i konkurse 2. aprila 2021. godine“, zaključila je Kisić Tepavčević.