Kisić Tepavčević: Srbija je dobila bitku za očuvanje radnih mesta

Biznis 25. feb 202114:237 komentara
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Srbija nastavlja da se bori sa svim izazovima koje je donela pandemija koronavirusa, a najvažnija bitka koja je dobijena, pored nabavke vakcina za imunizaciju građana, je očuvanje radnih mesta, navela je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je, na onlajn konferenciji „Dijalog sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, istakla da je očuvanje radnih mesta izuzetan uspeh Srbije u okolnostima u kojima su se čak i neke od najrazvijenijih zemalja teško snalazile.

„Jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu biće i nastavak suzbijanja sive ekonomije, čemu će značajno doprineti izmene i dopune Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima“, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, tokom 2020. godine izvršeno je više od 62.000 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

„Zatečeno je skoro 6.000 lica u faktičkom radu – radu na crno, što je za 54 odsto manje nego u 2019. godini. Posle nadzora, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 4.072, odnosno sa 68 odsto lica koja su bila zatečena na radu na crno“, navela je Kisić Tepavčević.

Podneto je skoro 4.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 40 krivičnih prijava, a ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka iznosi gotovo 260 miliona dinara, rekla je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Komentari

Vaš komentar