Kisić Tepavčević: U proteklih pet godina unapređen položaj žena na tržištu rada

Biznis 17. jan 202217:374 komentara
TANJUG/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/Djordje Krstić

U proteklih pet godina položaj žena na tržištu rada u Srbiji je unapređen, što se ogleda u povećanju stope njihove zaposlenosti za 9,4 procentna poena, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević u Dubaiju, saopšteno je.

Kisić Tepavčević, koja je o ženskom preduzetništu govorila u paviljonu Srbije, u okviru svetske izložbe „Ekspo 2020“ u Dubaiju, navela je da je Srbija strateški opredeljena za unapređenje položaja žena na tržištu rada, kako bi ovi pokazatelji bili još bolji.

Žensko preduzetništvo u Srbiji je važna tema, naročito sa aspekta poboljšanja položaja žena na tržištu rada, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da su preduzetnici, bez obzira na pol, katalizatori promena i predstavljaju energiju znanja, inovacija i kreativnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Sa nama je ovde više od 100 sjajnih žena preduzetnica, koje svojim obrazovanjem, radom, sposobnošću predstavljaju lice Srbije koja stvara i koja ima inovativne ideje. Ovde smo da ohrabrimo žene da pokrenu sopstveni posao, da čujemo njihova iskustva, kao i da pozovemo sve na partnerstvo i saradnju“, navela je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da je žena stub porodice i da može da bude veoma značajan resurs kada je u pitanju ekonomski razvoj zemlje.

Novom Strategijom zapošljavanja za period 2021–2026. godine i pratećim Akcionim planom definisane su mere za poboljšanje položaja žena na tržištu rada. Strategija prepoznaje žene kao korisnice dodatne, intenzivne i integrisane podrške, kako bi se adekvatno pripremile za efikasan ulazak na tržište rada i održivo ekonomski osnažile, rekla je Kisić Tepavčević.

Cilj mera aktivne politike zapošljavanja, među kojima su mere za aktivno traženje posla, programi dodatnog obrazovanja, obuke, subvencije za zapošljavanje i programi javnih radova, su lakše zapošljavanje i integracija na tržište rada, dodala je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, jedan od ciljeva jeste i osnaživanje žena da stupe na tržište rada u oblasti IT sektora, koji se brzo oporavio od posledica krize izazvane pandemijom kovida-19.

Komentari

Vaš komentar